Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Veľký prieskum mamičiek: REBRÍČEK najlepších pôrodníc, toto sú problémové oblasti

Univerzitná nemocnica Martin Zobraziť galériu (6)
Univerzitná nemocnica Martin (Zdroj: TASR - Erika Ďurčová)

BRATISLAVA - Slovenské mamičky si posledný mesiac vyberali najlepšie pôrodnice na Slovensku. O výsledkoch prieskumu informoval Stredoeurópsky inštitút pre zdravotnú politiku (HPI).

Slovenky sú najspokojnejšie s pôrodnicou v Univerzitnej nemocnici (UNM) v Martine, s Nemocnicou s poliklinikou (NsP) v Spišskej Novej Vsi a s Gynekologicko-pôrodníckou nemocnicou (GPN) Sanatória Koch v Bratislave. Odborníci spolu s rodičkami hodnotili 53 pôrodníc. 

„Subjektívne hodnotenie mamičiek sa medziročne zlepšilo vo všetkých otázkach. Výsledky ale stále poukazujú na dve problémové oblasti," uviedla šéfredaktora portálu rodinka.sk Eva Pavlíková, kde sa prieskum uskutočnil. Do internetového hlasovania sa zapojilo 2944 matiek. Zodpovedali otázky služieb, personálu i materiálovo-technického vybavenia.

Veľký prieskum mamičiek: REBRÍČEK
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: tehotenstvo.rodinka.sk)

Veľký prieskum mamičiek: REBRÍČEK
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: tehotenstvo.rodinka.sk)

Problémové oblasti

Ženy v pôrodniciach podľa prieskumu volajú po väčšej podpore a po pomoci v novej životnej situácii. „Nie sú spokojné s predpôrodnou prípravou, ktorá nie je kvalitná, alebo nie je v pôrodniciach vôbec. Rovnako im chýba podpora dojčenia. Volajú teda po čase, ktorý by im bol ochotný v našich pôrodniciach niekto kvalitne venovať," uvádza portál.

Najhoršie hodnotenia získal podľa prieskumu bonding, čiže možnosť stráviť čas so svojím bábätkom prvé dve hodiny po pôrode. „S výnimkou piatich pôrodníc všetky ostatné deklarujú, že bonding umožňujú. Odpovede matiek však nekorešpondujú s týmito deklaráciami," upozorňuje web.

Najspokojnejšie v týchto miestach

Správa HPI hovorí, že ženy boli najviac spokojné s odbornosťou zdravotníckeho personálu (90,63 percenta), s umožnením prítomnosti sprevádzajúcej osoby (88,8 percenta) a s vybavením pôrodníckeho traktu (88,7 percenta). Naopak, najmenej boli spokojné s prvým priložením bábätka v prvých dvoch hodinách po pôrode (53,67 percenta), s kvalitou predpôrodnej prípravy (75,9 percenta) a s podporou dojčenia (77,1 percenta).

V hodnotení expertov najlepšie obstáli Fakultná nemocnica v Trenčíne, Univerzitná nemocnica v Martine a prvú trojku uzatvára Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) – Antolská. V rámci regiónov sa najlepšie za Bratislavský kraj umiestnilo Sanatórium Koch. 

Veľký prieskum mamičiek: REBRÍČEK
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: tehotenstvo.rodinka.sk)

V Banskobystrickom kraji vyhrala Všeobecná nemocnica Rimavská Sobota, v Košickom kraji NsP Spišská Nová Ves, v Nitrianskom kraji Nemocnica Topoľčany, v Prešovskom kraji Nemocnica s Poliklinikou (NsP) sv. Jakuba Bardejov, v Trenčianskom kraji Nemocnica Partizánske, v Trnavskom kraji Nemocnica A. Wintera Piešťany a v Žilinskom kraji Univerzitná nemocnica Martin.

Aká bola pôrodnosť?

Vlani na Slovensku mamičky porodili 57.473 detí. Oproti roku 2016 je to nárast o 446 pôrodov. Najviac detí sa vlani narodilo v Bratislave v UNB na Antolskej (3361 detí), najmenej mamičky rodili v Revúcej (298 detí). V priemere na jednu pôrodnicu pripadlo 1084 pôrodov.

Sprievodca pôrodnicami je internetová aplikácia, v ktorej má každé gynekologicko-pôrodnícke a novorodenecké oddelenie vypracovaný profil na základe nimi poskytnutých údajov. Projekt sa realizuje od roku 2011. Vznikol na základe spolupráce HPI a internetového portálu www.rodinka.sk.

Viac o téme: Pôrodnice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu