Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Leto sa konečne vráti: FOTO Mrazivý začiatok týždňa vystriedajú horúčavy

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Vyzerá to tak, že letné počasie sa konečne vráti. Síce bude začiatok týždňa na niektorých miestach ešte mrazivý, cez týždeň sa teplota ustáli okolo 30-ich stupňov. Občas sa vyskytnú mraky alebo prehánky, no väčšina týždňa bude teplá a slnečná.

Na niektorých miestach Slovenska sa v noci zo soboty na nedeľu ochladilo na menej ako šesť stupňov Celzia. Nasledujúca noc bude s veľkou pravdepodobnosťou ešte chladnejšia. Na väčšine Slovenska sa môže ráno objaviť prízemný mráz. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej webstránke, kde v tejto súvislosti vydal výstrahu prvého stupňa.

Platia výstrahy

Platí do rána do 6.00 h pre všetky kraje. Mráz by však nemal byť vo východnejších a juhozápadných okresoch. Na väčšine územia by však mohla teplota klesnúť na 0 až -3 stupne Celzia. „Vo výške 5 centimetrov nad povrchom sa ojedinele očakáva dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu -3 - 0 stupňov Celzia,“ informuje SHMÚ. Takýto prízemný mráz predstavuje podľa meteorológov potenciálne nebezpečenstvo pre teplomilné rastliny.

V noci na pondelok ešte platia výstrahy pred prízemným mrázom takmer na celom území.
Zobraziť galériu (6)
V noci na pondelok ešte platia výstrahy pred prízemným mrázom takmer na celom území.  (Zdroj: SHMÚ)

„V noci sa nad územím Slovenska nachádzal chladný a suchý vzduch. Na väčšine územia, s výnimkou severu, sa zmenšila oblačnosť a aj zoslabol vietor. Vytvorili sa tak pomerne priaznivé podmienky na výraznejší pokles teploty vzduchu,“ píše SHMÚ. Najlepšie podmienky boli v Trenčianskom, Banskobystrickom, ale aj v Žilinskom kraji, kde bolo menej oblačnosti. Na menej ako šesť stupňov Celzia sa ochladilo v niektorých lokalitách na Myjave či na Záhorí. 

Prízemný mráz SHMÚ na svojich staniciach nezaznamenal. Najnižšiu prízemnú teplotu vzduchu ústav nameral v Piešťanoch a v Kuchyni pri Malackách, v oboch prípadoch 1,8 stupňa Celzia. Najnižšia teplota vzduchu vo výške dva metre nad zemou bola v obci Nová Lehota pri Handlovej, a to 2,2 stupňa Celzia.

PONDELOK

V pondelok bude jasno alebo malá, miestami na severe a východe zväčšená oblačnosť. Na severe sa ojedinele môžu vyskytnúť aj snehové prehánky od 2100 m. Denná teplota sa bude pohybovať okolo 20 až 25 stupňov. V Tatrách okolo 18 stupňov. Najnižšia nočná teplota bude 9 až 4 stupňov, v dolinách a kotlinách miestami okolo 2-och stupňov. Ojedinele prízemný mráz. Na väčšine územia bude bezvetrie alebo slabý vietor.

Leto sa konečne vráti:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SHMÚ)

UTOROK

V utorok bude jasno až polooblačno, cez deň sa môžu ojedinele vyskytnúť prehánky a zväčšená oblačnosť. Denná teplota sa bude pohybovať od 23 do 27 stupňov. Na Kysuciach, Orave, Liptove, Spiši a Horehroní okolo 21 stupňov. Najnižšia nočná teplota 11 až 6 stupňov, v horských dolinách a kotlinách miestami okolo 4-och stupňov. Ojedinele prízemný mráz. Prevažne slabý, miestami prechodne severozápadný vietor.

Leto sa konečne vráti:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SHMÚ)

STREDA

Stred týždňa bude v znamení teplého vzduchu. Bude prevažne malá, cez deň miestami prechodne zväčšená oblačnosť. Najvyššia denná teplota bude atakovať 30 stupňov, na Orave a v podtatranskej oblasti okolo 22 stupňov. Najnižšia nočná teplota 13 až 8, v dolinách a kotlinách miestami okolo 5 stupňov. Bezvetrie alebo len slabý vietor.

Leto sa konečne vráti:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SHMÚ)

ŠTVRTOK

Vo štvrtok vyvrcholí prílev teplého vzduchu na naše územie. Voľný deň si preto môžete užiť. Bude jasno až polojasno, cež deň miestami postupne miestami zväčšená oblačnosť a ojedinele prehánky alebo búrky. Denná teplota môže dosiahnuť až 32 stupňov a v noci klesne na 16 až 11 stupňov.

Leto sa konečne vráti:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SHMÚ)

PIATOK

Piatok sa bude niesť v podobnom duchu ako štvrtok, denné teploty okolo 30 stupňov. Bude polooblačno až oblačno, miestami sa môžu vyskytnúť prehánky, ojedinele búrky. Nočná teplota sa bude pohybovať okolo 18 až 13 stupňov.

Viac o téme: TeploPočasiePredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu