Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Najobľúbenejšia pochúťka leta pod dozorom inšpekcie: NÁVOD, ako spoznáte kvalitnú zmrzlinu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Čerstvá zmrzlina v kornútku je neodmysliteľnou súčasťou leta. Berú to na vedomie aj pracovníci slovenského Úradu verejného zdravotníctva, ktorí už tretí týždeň kontrolujú prevádzky s výrobou a predajom nebalenej zmrzliny. Štátny hygienik dokonca uviedol základné kritériá, podľa ktorých by ste sa mali pri výbere riadiť, ak si chcete pochutiť na kvalitnej zmrzline.

Katastrofálne odhalenia: FOTO Inšpektori našli debničky hnilých jahôd a skysnutý tvaroh

Hlavný hygienik SR Ján Mikas informoval, že tak ako každý rok, aj teraz odborní pracovníci z 36 regionálnych úradov verejného zdravotníctva kontrolujú prevádzky s výrobou a predajom nebalenej zmrzliny. Kontroly budú trvať až do septembra, pričom sa aktuálne nachádzajú v treťom týždni. Hygienici preverujú predovšetkým pôvod surovín a polotovarov, ktoré boli použité na jej výrobu, hygienickú úroveň jej podávania a prevádzkovú hygienu zariadení.

Českí hygienici prekontrolovali stánky
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Dohliadajú aj na použité farbivá v zmrzlinách, dátum spotreby a minimálnej trvanlivosti surovín a polotovarov, z ktorých bola vyrobená. Rovnako si všímajú aj teploty v chladiacich a mraziacich zariadeniach.

Minuloročná kontrola odhalila stovky nedostatkov 

Vlani vykonali hygienici 1 433 kontrol a celkovo prezreli 964 prevádzok. Nedostatky zistili v 264 prevádzkach, čo predstavuje 27,4 percenta.

„Najčastejšie zistenými nedostatkami boli neodobraté a neodložené vzorky vo výrobniach zmrzlín na dobu 48 hodín, nepredložená, respektíve nevedená evidencia o výrobe zmrzliny a tým nemožnosť preukázať dobu predaja zmrzliny najdlhšie 24 hodín po jej zmrazení, nedodržaná osobná hygiena pracovníkov, nevedená evidencia o nameraných teplotách v chladiacich a mraziacich zariadeniach, chýbajúce meracie zariadenia, nedostatky v prevádzkovej hygiene ako napríklad nezabezpečený prívod tečúcej teplej vody, znečistené chladiace a mraziace zariadenia, znečistenie pracovných plôch,“ uviedol Mikas.

Úrad verejného zdravotníctva zverejnil
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Odborní pracovníci regionálnych úradov vlani odobrali a mikrobiologicky vyšetrili 2 317 vzoriek zmrzliny. Nevyhovelo 314 vzoriek, čo predstavuje 13,6 percenta. Zároveň odobrali 1 116 vzoriek na chemickú analýzu, z ktorých nevyhovelo 52 vzoriek (5 percent) zmrzliny, pričom 47 vzoriek nevyhovelo z dôvodu použitia nepovolených farbív.

Mikas ďalej uviedol, že hygienici odobrali aj 791 sterov z prostredia, pracovných plôch, pracovných odevov a rúk zamestnancov, z ktorých bolo 145 sterov (18 percent) nevyhovujúcich. „Boli kontaminované patogénnymi a podmienene patogénnymi mikroorganizmami,“ uviedol s tým, že za zistené nedostatky uložili hygienici počas minuloročnej letnej sezóny 143 blokových pokút v sume 9367 eur. Pracovníci dokonca nariadili uzatvoriť dve prevádzky do doby odstránenia nedostatkov.

Výsledky z tohtoročných kontrol budú zverejnené v priebehu septembra tohto roka.

Úrad verejného zdravotníctva zverejnil
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Stručný návod, ako rozoznať kvalitnú zmrzlinu

Štátny hygienik v závere správy informoval, ako by mala vyzerať kvalitná nebalená zmrzlina. Jej farba musí svojou intenzitou zodpovedať použitým surovinám, konzistencia má byť hladká, tvárna až mierne ťahavá, bez kryštálikov ľadu a hrudiek. Netýka sa to ale použitých surovín a prísad na jej ochutenie (ovocie, orechy, atď). Vôňa a chuť kvalitnej zmrzliny musí byť príjemná, charakteristická podľa použitých surovín, prísad či prídavných látok.

Hygienik tiež zdôraznil, na čo si treba dať pozor pri kúpe nebalenej zmrzliny. Treba si všímať zloženie zmrzliny, ktoré musí byť dostupné spotrebiteľovi v mieste pri predaji, vrátane označenia alergénov a upozornenia na farbivá, pokiaľ sú v zmrzline prítomné.

Českí hygienici prekontrolovali stánky
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Nebalená zmrzlina vyrobená takzvanou teplou alebo studenou cestou sa môže predávať 24 hodín po jej vymrazení. Ak je zmrzlina opakovane zmrazovaná, môžu sa v nej vytvoriť kúsky ľadu, ktoré nielen zmyslovo znehodnotia zmrzlinu, ale môžu byť nositeľmi mikroorganizmov,“ varuje Mikas, ktorý dodal, že v takomto prípade sa v nej môžu objaviť nepatogénne mikroorganizmy, napríklad aj salmonelóza. Po jej konzumácii sa najčastejšie objavia tráviace ťažkosti ako nevoľnosť, zvracanie alebo hnačka. Náchylnejšie na ochorenie sú najmä deti.

Zdôraznil tiež, že nebalená zmrzlina je pripravovaná buď studenou alebo teplou cestou. Ak je vyrábaná studenou cestou, pripravuje sa z hotových zmrzlinových zmesí, ktoré sa po rozmiešaní v pitnej vode zmrazia. V súčasnosti sa však už len ojedinele vyrába zmrzlina z mlieka alebo vajíčok. „V prípade, že sa pridávajú vajíčka, musí byť zmrzlina tepelne upravená, tiež pridávané potraviny ako napríklad mlieko či oriešky musia byť tepelne opracované,“ uzavrel Mikas.

Viac o téme: KontrolaZmrzlinaInšpekcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu