Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

FOTO Počasie na Slovensku stále vyčíňa: FOTO Veľké krúpy na východe, varovanie meteorológov

Takéto krúpy napadali v okolí Michaloviec Zobraziť galériu (9)
Takéto krúpy napadali v okolí Michaloviec (Zdroj: Tip čitateľa)

BRATISLAVA/PRAHA - Českou republikou sa v noci prehnali búrky, postupovali od juhozápadu k severovýchodu a momentálne sa vyskytujú aj na našom území na východnom Slovensku. V okolí Michaloviec zaznamenali aj výskyt veľkých krúp. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahy prvého a druhého stupňa, ktoré platia dnes pre celú krajinu.

Deštruktívne búrky a silné dažde: Slovenskí meteorológovia prezradili hlavný DÔVOD extrémov

Obyvateľov v Prešovskom a Košickom kraji môžu až do utorkových večerných hodín potrápiť búrky. V okresoch na východe Slovenska sa ojedinele očakáva výskyt silných búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

"Spolu s búrkami hrozia aj prívalové zrážky s úhrnmi 30 - 50 mm a nárazmi vetra s rýchlosťou 70 - 95 km/h," informujú meteorológovia. Pri spomínaných búrkach je možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch, ale aj stekanie vody zo svahov, zatápanie pivníc či podchodov a podjazdov. Výstraha druhého stupňa na východnom Slovensku trvá do 19.00 h.

Meteorologická výstraha pred búrkami prvého stupňa platí pre Banskobystrický, Trenčiansky a Žilinský kraj od 14-tej hodiny do polnoci. V Bratislavskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji je začiatok výstrahy posunutý od 19-tej hodiny.

FOTO Počasie na Slovensku
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SHMÚ)

"S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 - 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 - 23 m/s (65 - 85 km/h)," informuje SHMÚ na svojej webovej stránke v súvilosti s prvým stupňom výstrahy.

FOTO Počasie na Slovensku
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SHMÚ)

FOTO Počasie na Slovensku
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SHMÚ)

Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri spomínaných búrkach je možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov).

Krúpy potrápili východ Slovenska.
Zobraziť galériu (9)
Krúpy potrápili východ Slovenska.  (Zdroj: Tip čitateľa)

Krúpy

Problémy v Česku

V Česku sa momentálne búrky usídlili v Zlínskom, Olomouckom a Moravskosliezskom kraji. Popadané stromy komplikujú prevádzku na železnici, hasiči pomáhali aj s čerpaním vody zo zatopených priestorov. Vyplýva to z informácií Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), hasičov a webu Českých dráh (ČD).

"Búrkové pásmo postupuje od západu cez Olomoucký kraj ďalej na severovýchod. V búrkach sa ojedinele vyskytujú nárazy vetra okolo 25 m/s, krúpy a prívalové zrážky," uviedli meteorológovia. Počas ranných hodín búrky aj dážď zoslabne, ale večer sa búrky vrátia. Objaviť by sa mali hlavne na juhu Česka, kde ich môžu sprevádzať aj prívalové zrážky.

Hasiči v postihnutých oblastiach odčerpávali najmä vodu zo zaplavených miest, napríklad v Prahe zasahovali medzi 00:30 a 5:00 v 12 prípadoch. "Išlo o zatopené priestory alebo popadané stromy," uviedli hasiči na twitteri.

FOTO Počasie na Slovensku
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Twitter/Hasiči Praha)

Popadané stromy komplikujú tiež dopravu na železnici, v Plzenskom kraji je to v úseku Klatovy - Běšiny, v Juhočeskom kraji medzi stanicami Rybník a Loučovice a v Stredočeskom kraji medzi Zručou nad Sázavou a Zbraslavicami. Nepriaznivé počasie panuje aj v Nemecku, doprava je prerušená aj medzi stanicami Furth im Wald a Domažlice. Vlaky tu nahradili autobusy.

Dažde poškodili tatranský chodník

Červeno značený turistický chodník od Zeleného plesa cez Veľkú Svišťovku až na Skalnaté pleso je od utorka až do odvolania z technických príčin uzavretý. Dôvodom je podľa Martiny Petránovej zo Štátnych lesov Tatranského národného parku (ŠL TANAP) bezpečnosť návštevníkov.

ŠL TANAP ako správca turistických chodníkov museli túto trasu uzavrieť, keďže ju vážne poškodili víkendové prívalové dažde. Veľké množstvo vody spôsobilo zosuv kamenných sutín, ktoré zničili chodník na viacerých miestach, takže pohyb po ňom by mohol ohroziť životy návštevníkov tejto časti Tatier.

"Keďže do otvorenia letnej turistickej sezóny nie je vzhľadom na rozsah poškodenia v našich silách chodník opraviť, s jeho uzáverou musia turisti pri plánovaní svojich výletov počítať aj po 15. júni. Práve vtedy sa v Tatrách oficiálne otvára letná sezóna, a teda aj vysokohorské chodníky, na ktoré sa vzťahuje sezónna uzávera," uviedla Petránová.

Návštevníkov na obmedzenia priamo v teréne upozorňujú aj informačné tabule. ŠL TANAP o nich zároveň informujú aj prostredníctvom internetovej stránky a na svojom facebookovom profile. 

Viac o téme: DážďBúrkaKrúpyVýstrahaShmú
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu