Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Slovensko čaká ľadová sprcha: FOTO Veľká výstraha pred búrkami, hrozí aj krupobitie!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Albert Cesare/The Montgomery Advertiser via AP)

BRATISLAVA - Po extrémne teplom týždni nás čakajú intenzívne búrky sprevádzané silným nárazovým vetrom. V tejto súvislosti vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) výstrahu prvého stupňa, ktorá sa vzťahuje takmer na celé územie. Počas dnešného dňa sa bude tvoriť kopovitá oblačnosť, pričom meteorológovia nevylučujú ani krupobitie.

SHMÚ na svojej stránke upozorňuje na výstrahy 1. stupňa pred búrkami, ktoré môžu byť spojené s krátkodobými, no intenzívnymi lejakmi. Piatková výstraha sa vzťahuje na Banskobystrický, Trenčiansky a Žilinský kraj od 12:00 do 18:00 hodiny. Úhrny môžu dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 18 až 23 metrov za sekundu (65 až 85 kilometrov za hodinu).

Najintenzívnejšia búrková činnosť sa dnes vyskytla na strednom Slovensku. Meteorológovia zdôraznili, že sa postupne rozširuje smerom nad západné Slovensko, kde narastá labilita vzduchu.

Aktuálna predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk, SHMÚ)

V sobotu bude premenlivá, prevažne veľká oblačnosť. V noci ojedinele, cez deň postupne na viacerých miestach prehánky, miestami aj intenzívne búrky. Meteorológovia varujú, že bude veľmi teplo a dusno. Najnižšia nočná teplota 19 až 14, v údoliach miestami okolo 12 stupňov. Najvyššia denná teplota 26 až 31, v Žilinskom kraji a miestami aj na Spiši okolo 24 stupňov Celzia. Fúkať bude prevažne slabý, na juhozápadnom Slovensku prechodne severozápadný vietor do 5 metrov za sekundu (20 kilometrov za hodinu), pri búrkach zosilnie.

Aktuálna predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk, SHMÚ)

V nedeľu v noci bude malá oblačnosť, na severe a východe polooblačno až oblačno. Miestami sa vyskytnú prehánky, ojedinele aj búrky, ktoré hrozia aj cez deň. Na západe krajiny sa bude oblačnosti tvoriť menej, zrážky sa vyskytnú len miestami. Najnižšia nočná teplota 19 až 14, v údoliach miestami okolo 12 stupňov. Najvyššia denná teplota 25 až 30, v Žilinskom, Prešovskom kraji a na Horehroní väčšinou 20 až 25 stupňov Celzia. Fúkať bude prevažne slabý, cez deň na juhozápade severozápadný vietor rýchlosťou 2 až 6 metrov za sekundu (5 až 20 kilometrov za hodinu). Pri búrkach vietor prechodne zosilnie.

Aktuálna predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk, SHMÚ)

Mohutné krupobitie už zasiahlo Rakúsko

Mimoriadne silné búrky s krupobitím už zasiahli juhovýchod Rakúska, kde hlásia prvé lokálne záplavy.  

Viac o téme: BúrkyPredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu