Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Veľká zmena pre zamestnancov: Zvyšuje sa cena stravných lístkov

  Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: gettyimages)

BRATISLAVA - Zamestnanci si od júna prilepšia. Ministerstvo schválilo zvýšenie minimálnej sumy stravných lístkov. Od 1. júna tohto roka sa zvyšuje z 3,38 eura na 3,60 eura. Dôvodom je nárast súm príspevkov na stravné pre zamestnancov, ktorí sú na pracovnej ceste v rámci Slovenska.

Suma stravného v prípade pracovnej cesty v dĺžke 5 až 12 hodín stúpa zo súčasných 4,50 eura na 4,80 eura za každý deň, pri pracovnej ceste trvajúcej od 12 do 18 hodín sa zvýši zo 6,70 eura na 7,10 eura a pri pracovnej ceste presahujúcej 18 hodín pôjde o nárast zo súčasných 10,30 eura na 10,90 eura. Vyplýva to z opatrenia Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR o sumách stravného, ktoré nadobudne účinnosť od 1. júna tohto roka.

Veľká zmena pre zamestnancov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Ministerstvo práce a sociálnych vecí odhaduje, že nárast minimálnej hodnoty gastrolístkov sa môže vzťahovať na zhruba 643 tisíc zamestnancov. Podľa výberovej vzorky, v ktorej sa nachádzalo takmer 900 tisíc zamestnancov, dostávalo stravovacie poukážky v hodnote nižšej ako 3,60 eura približne 243,9 tisíc zamestnancov, čo je 27,1 % z počtu vo výberovej vzorke. Za minulý rok pritom bolo na Slovensku 2,37 mil. zamestnancov. "Za predpokladu, že z celkového počtu zamestnancov stravovacie poukážky poberá 27,1 % zamestnancov v hodnote nižšej ako 3,60 eura, zvýšenie minimálnej hodnoty stravovacích poukážok môže mať pozitívny vplyv na približne 643 tisíc zamestnancov," uviedlo ministerstvo.

Veľká zmena pre zamestnancov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: gettyimages)

Sumy stravného pri tuzemských pracovných cestách sa naposledy menili k 1. decembru 2016. "V zmysle mechanizmu zvyšovania súm stravného, ktorý je ustanovený v zákone o cestovných náhradách, bola splnená podmienka na ich zvýšenie, a to na základe štatistických údajov za január 2018," uviedlo ministerstvo. V januári tohto roka totiž mesačný kumulovaný index cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní na Slovensku oproti júlu 2016 dosiahol 105,1 %.

Viac o téme: Stravné lístky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu