Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kamery vo Veľkej Fatre zachytili medvediu rodinku v živom vysielaní: FOTO Tomuto miestu sa vyhnite

Medvede vo Veľkej Fatre Zobraziť galériu (4)
Medvede vo Veľkej Fatre (Zdroj: Foto: npvelkafatra.sopsr.sk/ziva-kamera)

VEĽKÁ FATRA - S unikátnou novinkou prišiel Národný park Veľká Fatra. Živými kamerami je možné v prirodzenom prostredí sledovať veľké šelmy aj hniezdiace sovy. Ak máte šťastie, prostredníctvom živého prenosu uvidíte medvede, či iné lesné zvieratá.

V Národnom parku Veľká Fatra možno naživo sledovať zvieratá. Správa národného parku umiestnila v oblasti tri živé kamerové systémy. Pozorovať je možné migračnú trasu veľkých šeliem, hniezdo sovy plamienky driemavej a hniezdenie labutí hrbozobých v starom koryte Váhu. Informovala o tom Štátna ochrana prírody, pod ktorú Správa NP Veľká Fatra patrí. „Účelom tohto projektu je poskytnúť návštevníkom možnosť sledovať zvieratá v ich prirodzenom prostredí z pohodlia domova, keďže nie každý má časové, zdravotné, či už iné možnosti tráviť v lese dostatok času na to, aby uvidel divé zvieratá v ich prirodzenom prostredí,“ uviedla ŠOP na svojej stránke. Novinkou je, že kamera sníma aj zvuk, takže je možné počuť vtáčí spev, praskot konárov pod labami prichádzajúceho medveďa či nočné húkanie sovy lesnej.

Kamery vo Veľkej Fatre
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: npvelkafatra.sopsr.sk/ziva-kamera)

Prvým živým kamerovým prenosom je pohľad do starého bukovo – jedľového lesa na hrebeni Veľkej Fatry. Okrem pravidelných návštev medveďa hnedého, diviaka lesného, jazveca, líšky či kuny sa môže pred kamerou zjaviť aj plachý vlk, rys alebo mačka divá. Táto lokalita bola počas niekoľkých rokov monitorovaná ako migračná trasa veľkých šeliem. Pred projektom živého prenosu slúžila predovšetkým na monitoring medveďa hnedého pomocou fotopascí. „Veríme, že projekt poodhalí správanie sa zvierat a etológiu druhov a v konečnom dôsledku prispeje k pozitívnemu vnímaniu veľkých šeliem,“ píše ŠOP.

Kamery vo Veľkej Fatre
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: npvelkafatra.sopsr.sk/ziva-kamera)

Kamery vo Veľkej Fatre
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: npvelkafatra.sopsr.sk/ziva-kamera)

Druhým živým prenosom je pohľad do hniezda našej najkrajšej sovy plamienky driemavej. Plamienka driemavá je takzvaný synantrópny druh, ktorého výskyt je viazaný na blízkosť ľudských sídel. Na hniezdenie využíva ľudské stavby, predovšetkým hospodárske budovy ako maštale, humná, povaly, senníky či kostolné veže. Párik, ktorého hniezdenie je možné sledovať, hniezdi v búdke inštalovanej pod štítom starého humna. Samička momentálne sedí na štyroch vajíčkach, z ktorých sa koncom mája majú liahnuť mláďatá. Plamienky driemavé v minulosti z Turčianskej kotliny takmer vymizli a v súčasnosti prežívajú len vďaka záchranným programom. 

Tretia kamera sníma hniezdenie labutí hrbozobých v starom koryte Váhu. Kolísajúca hladina Váhu a časté zmeny prietoku vody neumožňujú labutiam v tejto časti rieky každoročne úspešne hniezdiť. Labutia samička teraz zahrieva štyri vajíčka a labutí samec stráži okolie hniezda. Labuť hrbozobá je náš najťažší lietajúci vodný vták.


  

 

Viac o téme: KameraMedveďVeľká Fatra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu