Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

KDH odmieta otváranie Benešových dekrétov

Predseda KDH Pavol Hrušovský
Predseda KDH Pavol Hrušovský

BRATISLAVA - Snahy SMK otvoriť diskusiu o odškodnení vyplývajúcom z Benešových dekrétov považuje KDH za politicky nebezpečné.

"Toto je systém, ktorý sa tu objavuje ako nový štýl politiky, ktorý musíme odmietnuť, ak by ohrozoval územnú celistvosť Slovenskej republiky a zakladal akýkoľvek konflikt medzi susednými krajinami,“ vyhlásil v diskusnej relácii televízie TA3 predseda KDH Pavol Hrušovský.

Vyjadril tiež obavy zo zmeny trendu politiky SMK, ktorú naznačujú niektoré vyjadrenia politikov maďarskej koalície, predovšetkým podpredsedu Miklósa Duraya. Podľa Hrušovského by prípadné ospravedlnenie za povojnové nespravodlivosti malo zaznieť súčasne na obidvoch stranách. "Musí to byť vzájomné gesto,“ zdôraznil.

Predseda SMK Pál Csáky odmietol, že by sa pod jeho vedením strana radikalizovala. Prehodnotenie Benešových dekrétov je podľa neho trvalou súčasťou politiky SMK. Nevidí ani dôvod na to, aby ospravedlnenie zaznelo vzájomne na oboch stranách, keďže povojnové Československo bolo suverénnym štátom.

Spochybňovaním Benešových dekrétov podľa vicepremiéra Dušana Čaploviča (Smer-SD) spochybňuje SMK výsledky druhej svetovej vojny. Podľa neho je nezmyselné, aby sa z dejín vytrhávalo niektoré z historických období bez širších politických súvislostí. Otváranie historických krívd by sa tak mohlo posúvať stále hlbšie do histórie. Čaplovič v tejto súvislosti pripomenul okupáciu Slovenska hortyovským Maďarskom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu