Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Znova udrie ZIMA! Cez víkend sa ochladí o 15 stupňov: Po krásnom počasí príde mrazivý šok

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Extrémne mrazy vystriedali nadpriemerne teplé dni, ktoré zasa sužovali silné búrky. Keď sa už počasie umúdrilo, opäť sa ochladí, a to radikálne. Slovenskí meteorológovia varujú pred návratom zimy, ktorú pocítime už tento víkend. Na území Slovenska klesne teplota takmer o 15 stupňov.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej sociálnej sieti informoval, že na naše územie sa blíži ďalší studený front. Tentoraz meteorológovia varujú, že situácia bude podobná, ako sme mali v závere februára. „Keďže v oblasti centrálneho Stredomoria dôjde s veľkou pravdepodobnosťou k prehĺbeniu tlakovej níže, tá situáciu ešte do značnej miery skomplikuje,“ uviedol SHMÚ.

Na animácií je vidno postupné rozširovanie výbežku tlakovej výše sponad Severného pólu až nad Škandináviu.
Zobraziť galériu (3)
Na animácií je vidno postupné rozširovanie výbežku tlakovej výše sponad Severného pólu až nad Škandináviu.  (Zdroj: FB/SHMÚ)

Nad Európou sa rozšíri tlaková výš, ktorá bráni prílevu teplejšieho vzduchu z Atlantického oceánu do strednej Európy. „Naopak, spôsobuje prílev studeného vzduchu z vysokých zemepisných šírok smerom na juh,“ vysvetľujú meteorológovia.

SHMÚ na svojej sociálnej sieti zdôraznil, že tentoraz sa ochladí rýchlejšie, ako tomu bolo v závere februára 2018. Studená vzduchová hmota sa bude v strednej Európe rýchlo transformovať, napriek tomu však spomínaná situácia ovplyvní cirkulačné pomery v Európe na dlhšie obdobie. Meteorológovia ozrejmili, že ochladenie sa pravdepodobne výrazne odrazí aj na priemernej marcovej teplote vzduchu.

Marcové teploty v tomto týždni dosahovali nadpriemerne vysoké hodnoty. V pondelok 12. marca v Hurbanove namerali takmer 20 stupňov Celzia a vyskytli sa aj prvé búrky v tomto roku. „Charakter počasia, ale aj minimálna a maximálna denná teplota vzduchu tak boli v pondelok bližšie skôr druhej polovici apríla ako prvej polovici marca,“ hodnotí SHMÚ.

Víkend bude mať charakter zamračeného a sychravého počasia. Prinavrátia sa aj nočné mrazy a denná teplota výrazne poklesne. Kým v nedeľu bolo vyše 15 stupňov, nasledujúci víkend bude oveľa chladnejší. Sobotňajšia denná teplota sa bude pohybovať v rozmedzí 4 až 10, na severe okolo 2 stupňov a v nedeľu bude ešte chladnejšie, a to od -5 až 1 stupeň Celzia.

Po nadpriemerne teplotách sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Viac o téme: PredpoveďOchladenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu