Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Problémom Slovenska sú skládky odpadov, ale aj kvalita ovzdušia či výruby lesov, tvrdí EÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na Slovensku stále končí príliš veľa odpadu na skládkach, pričom miera recyklácie je veľmi nízka. Vo svojej poslednej hodnotiacej správe to konštatuje Európska komisia (EK).

Na Slovensku sa podľa správy skládkuje asi 66 percent komunálneho odpadu, čo krajinu zaraďuje na chvost v rebríčku členských krajín. Miera recyklácie predstavuje 23,2 percenta, európsky priemer dosahuje 46,3 percenta. Slovensko podľa EK zatiaľ nevyužíva finančné nástroje na zníženie skládkovania ako dane či poplatky. Komisia tiež konštatuje, že problémom na Slovensku zostávajú aj nelegálne skládky a staré environmentálne záťaže, pričom konkrétne spomína bývalú chemickú skládku v bratislavskej Vrakuni, ktorá ohrozuje aj kvalitu spodných vôd Žitného ostrova. Sanáciu tejto skládky plánuje envirorezort už na tento rok.

Kvalita ovzdušia na Slovensku tiež znepokojuje Európsku komisiu. Znečisťujúce zložky v ovzduší stále prekračujú limity Európskej únie, najmä takzvané prachové častice PM. Vláda by preto mala podniknúť opatrenia najmä v oblasti domáceho vykurovania a dopravy. „Zlá kvalita ovzdušia stále predstavuje vážne zdravotné riziko,“ konštatovala EK, podľa ktorej by Slovensko malo zlepšiť aj monitorovanie kvality ovzdušia a informovanosť obyvateľstva.

EK v správe konštatuje, že slovenské lesy sú ohrozené prílišnou ťažbou a nesprávnym lesným lesným manažmentom. „Ťažba dreva stúpa a negatívne ovplyvňuje stabilitu ekosystémov Slovenska,“ zdôraznila EK. Správa si všimla aj nedávnu hromadnú občiansku iniciatívu My sme les za väčšiu ochranu slovenských lesov, ktorej sa podarilo vyzbierať vyše 60-tisíc podpisov.

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) pripravilo novelu zákona na zvýšenie poplatkov za skládkovanie odpadov, ktorá by mala platiť od 1. januára 2019. Účelom je znevýhodnenie skládkovania a vytvorenie motivačného faktora pre triedený zber a zvýšenie recyklácie komunálnych odpadov. Výška poplatku za skládkovanie bude závisieť od úrovne vytriedenia komunálnych odpadov v obci. MŽP nedávno informovalo, že v súčasnosti je na Slovensku 12 oblastí s dlhodobo zhoršenou kvalitou ovzdušia, pričom pôvodne ich bolo až 19.

Celkovo sa znížila aj ich rozloha o 52 percent. S cieľom zabezpečiť lepšiu kvalitu ovzdušia v októbri minulého roka parlament schválil novelu zákona o ovzduší. Zavádza prísnejšie emisné limity pre stredne veľké spaľovacie zariadenia, zefektívňuje ich monitoring, zavádza možnosť vyhlasovať nízkoemisné zóny a zároveň zvyšuje informovanosť obyvateľov o smogovej situácii. Ministerstvo tiež plánuje zmeny v oblasti starostlivosti o chránené územia, ktorými chce zabrániť neprimeranej ťažbe dreva v takýchto oblastiach.

Viac o téme: Európska úniaVýrub lesovKvalita ovzdušiaSkládky opadov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu