Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Súd odročil pojednávanie v spore o Marca

Marco Masiero Zobraziť galériu (5)
Marco Masiero (Zdroj: Nový Čas)

ZVOLEN - Okresný súd vo Zvolene dnes nerozhodol o tom, s kým bude žiť jedenásťročný chlapec, ktorý začiatkom augusta utiekol matke za talianskym otcom na veľvyslanectvo.

Dnešné pojednávanie súd odročil na neurčito. Pre chlapcov útek však jeho matka súd požiadala, aby sa malý Marco mohol s otcom stretávať už len raz do mesiaca, nie dva razy ako doteraz. Otec s tým nesúhlasil.

"Pod tlakom udalostí žiadame, aby sa otec mohol so synom stretávať každú prvú sobotu v mesiaci, výlučne v prítomnosti matky a v mieste bydliska," povedala pred súdom matkina advokátka Andrea Cisárová. V súčasnosti sa otec Marco Masiero so synom môže vidieť dve soboty v mesiaci.

Matka chce chlapcove stretnutia s otcom obmedziť, lebo sa podľa advokátky chlapec po návrate z ambasády priznal, že ho na útek pripravil otec. Ten však stále tvrdí, že syn utiekol, lebo bol nešťastný.

Ovplyvňovanie chlapca odmietla aj otcova právnička Diana Hrončeková. "Nie sú dôvody, aby sa už teraz úzky styk otca so synom zúžil," povedala novinárom Hrončeková. Otec má totiž podľa nej problémy vôbec syna uvidieť.

"Matka maloletého odmieta komunikovať s otcom, neodpovedá ani na jeho otázky, kde sa maloletý nachádza," poznamenala Hrončeková. Otec dnes pred súdom tvrdil, že chlapec je pod psychickým tlakom matky, ktorá kontroluje jeho SMS-správy a telefonáty. Matka s médiami odmietla hovoriť.
Súd odročil pojednávanie v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ČTK)


Pojednávanie, v ktorom matka žiada aj zvýšenie výživného na syna na 7000 Sk z 3000 korún, bude pokračovať po doplnení viacerých dokladov, aj o trvalom bydlisku chlapca. Začiatkom augusta sa totiž rodina presťahovala zo Zvolena do obce Hlivištia neďaleko ukrajinskej hranice. Súd by si mal v budúcnosti vypočuť aj názor chlapca. Ten si v minulosti do denníka napísal, že chce žiť u otca v Padove a nie s novým manželom svojej mamy. Tá tiež čaká ďalšie dieťa.

Otec stále tvrdí, že syn chce žiť s ním. Matka Berta Stašková naopak dnes súdu tvrdila, že Marco chce bývať s ňou v novom bydlisku. Nevedela však odpovedať na otázku súdu, či budúci šiestak súhlasí s tým, že sa s otcom bude vidieť len raz do mesiaca. Ak by jej súd dal za pravdu, Marco by nemohol chodiť do Talianska ani cez prázdniny. Podľa matkiných slov chlapec svoj útek vnímal ako dobrodružstvo, keďže o ňom písali aj v médiách. Svoj čin vraj neoľutoval, povedal jej však: "Prepáč".

Domácimi aj zahraničnými médiami sledovaný prípad sa začal 7. augusta, keď chlapec po návrate z dovolenky v Tunisku ušiel matke z bratislavského letiska. Taxíkom sa dopravil na taliansku ambasádu, kde údajne povedal, že chce žiť s otcom.

Keďže chlapec má slovenské aj talianske občianstvo, veľvyslanectvo sa ho rozhodlo chrániť. Chlapca vrátili matke až po štyroch dňoch, keď o tom predbežným opatrením rozhodol súd. Odvtedy sa s otcom nevidel, najbližšie by sa mali stretnúť v sobotu. V Taliansku bol Marco naposledy pred rokom, keď jeho návrat tiež museli riešiť úrady.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu