Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Arktická zima sa blíži k vyvrcholeniu: Teploty klesnú až do -28°C, povodňová situácia sa zhoršuje

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA - Na Slovensku pokračuje mrazivé počasie. Arktická zima by mala kulminovať v noci zo stredy na štvrtok, na ktorú vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) výstrahy pred nízkymi teplotami takmer pre celé Slovensko. Výstraha 2. stupňa platí pre celé stredné a sever východného Slovenska, kde môžu teploty v noci klesnúť až na -28 °C.

 

Arktická zima sa blíži
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

„Silný mráz predstavuje nebezpečenstvo pre ľudské zdravie a fyzické aktivity v exteriéroch. Očakávaný mráz je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý a pravdepodobnosť poškodenia organizmu je vysoká,“ varujú meteorológovia. Pre južnejšie časti stredného a východného Slovenska platí výstraha 1. stupňa, teploty môžu klesnúť na -19 °C. Juh západného Slovenska je bez výstrah.

Arktická zima sa blíži
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

Obyvatelia Devína a Bratislavy môžu vidieť plávať v Dunaji ľady. Ako vysvetlil SHMÚ, ide o koláče ľadovej triešte, ktoré sa mohutne tvoria na rieke Morava. Ľadová triešť vznikne odtrhnutím dnového ľadu, ktorý sa vytvára pri celodenných silných mrazoch, a to zamŕzaním drobných čiastočiek vody, ktorá sa prichytáva na dne toku. Tam sa ľadové kryštáliky navzájom spájajú a hromadia. Hromadenie dnového ľadu môže upchávať tok.

Arktická zima sa blíži
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

„Momentálne na tokoch celého Slovenska je voda mimoriadne podchladená a mimoriadne nízke teploty vzduchu spôsobujú zosilňovanie ľadových javov v tokoch,“ informoval SHMÚ, ktorý vydal výstrahu 1. stupňa pred nebezpečenstvom ľadových povodní pre okresy Prievidza a Martin. „Predpokladáme, že sa situácia bude zhoršovať a pribudnú ďalšie okresy s nebezpečenstvom ľadových povodní,“ konštatovali meteorológovia. Koncom týždňa by sa malo začať otepľovať a situácia by sa mala stabilizovať.

Záchranári zaznamenali od nedele 13 podchladených a troch mŕtvych

V súvislosti so silnými mrazmi, ktoré zasiahli Slovensko, zaznamenali záchranári od nedele 25. februára do dnešného rána už 16 prípadov podchladenia, ktoré si vyžiadali zásah záchrannej zdravotnej služby. „Žiaľ, z tohto počtu trom ľuďom už záchranári nemohli pomôcť. Išlo o mužov z Prešovského, Trnavského a Žilinského kraja. Do nemocníc previezli s podchladením 10 mužov a tri ženy,“ informovala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (ZZS) SR Alena Krčová.

Záchranári upozorňujú, že podchladeného človeka treba dať do tepla, do miestnosti s bežnou izbovou teplotou a ak je to potrebné, vlhké šaty vymeniť za suché. Podchladenému treba dať vypiť sladený vlažný nápoj, nesmie byť však horúci a nesmie to byť alkohol „na zahriatie“. Alkohol rozširuje cievy a podchladenému tak uniknú z tela aj posledné zvyšky tepla a zhorší sa mu zdravotný stav. Pri vážnejších stavoch treba okamžite volať linku tiesňového volania 155, na ktorej operátor poradí, ako postupovať a v prípade potreby vyšle záchranárov, dodala Krčová.

Počasie robí problémy aj vo svete

Na západomaďarských cestách platia obmedzenia pre záveje. V Rábsko-mošonsko-šopronskej župe uzavreli deväť úsekov ciest a v Zalianskej župe jednu cestu, informovala agentúra MTI. Chorvátske orgány pre nepriaznivé podmienky na cestách zakázali vstup nákladným vozidlám s hmotnosťou nad 7,5 tony na hraničných priechodoch Letenye, Barcs a Berzence. V Tolnianskej župe polícia prechodne uzatvorila pre kamióny štátne cesty č. 61 a č. 65.

Cestári varovali účastníkov dopravy pred nárazovým vetrom s rýchlosťou 40-70 kilometrov za hodinu vo Vašskej župe, kde sa pre vietor nedarí zlikvidovať záveje. Okrem prekážky na ceste spôsobuje sneh s vetrom aj problémy so zníženou viditeľnosťou.

Viac o téme: PočasieMrázPredpoveďSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu