Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Epidemiológovia v pozore: Vo Zvolene zomrela žena (†60) na smrtiacu infekciu

(Zdroj: thinkstock.com)

ZVOLEN/RIMAVSKÁ SOBOTA - Vo zvolenskej nemocnici zomrela začiatkom februára na pneumokokovú meningitídu 60-ročná zamestnaná žena. Na interné oddelenie ju priviezli pracovníci rýchlej zdravotnej pomoci pre opakované vysoké teploty, ale bez meningeálnych príznakov.

Ako uviedla hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravia (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová, jej stav sa na druhý deň zhoršil. Pacientka mala intenzívne bolesti hlavy, už aj pozitívne meningeálne príznaky a zvracala. "Začali jej podávať Cefotaxim a Herpesin, odobrali tiež likvor na kultiváciu," priblížila Tolnayová. V priebehu štyroch hodín ale žena upadla do kómy a preložili ju na oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny. Pacientka však 2. februára chorobe podľahla. 

"Výsledkom kultivácie bol Streptococcus pneumoniae v mukóznej fáze, pričom nemocnica kmeň odoslala do Národného referenčného centra pri RÚVZ v Banskej Bystrici. Lekári taktiež nezistili, že by pacientka bola očkovaná na pneumokoky," uviedla hovorkyňa.

Podľa nej na meningokokovú meningitídu hlásili ochorenie aj epidemiológovia z okresu Rimavská Sobota. Bolo to u štvormesačného dieťaťa, ktoré bolo hospitalizované na detskom oddelení vo Všeobecnej nemocnici v Rimavskej Sobote s vysokou teplotou a kašľom. Po zhoršení zdravotného stavu bolo dieťa preložené na Detskú kliniku FNsP F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

"Aglutináciou z likvoru bola potvrdená Neisseria meningitidis, ktorá bola zaslaná na ďalšiu typizáciu do Národného referenčného centra. Zabezpečené bolo aj profylaktické podanie antibiotík u kontaktov," doplnila hovorkyňa.

Z toho istého okresu hlásili tento týždeň epidemiológovia aj dva prípady žltačky (vírusovej hepatitídy typu A ) v epidemiologickej súvislosti u dvoch 12-ročných chlapcov. V rámci protiepidemických opatrení bola nariadená aktívna imunizácia všetkých priamych kontaktov v kolektívnom zariadení a v rodinách.

Viac o téme: Pneukoková meningitída
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu