Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Poriadna zima sa ešte len začína: Meteorológ prezradil, aké má byť počasie vo februári

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinksktock.com)

BRATISLAVA - Tohtoročný január neukázal, čo všetko je v jeho moci a skončil podľa meteorológa Pavla Matejoviča ako teplotne nadnormálny. Reputáciu zimného obdobia však môže ešte "vylepšiť" február, ktorý sa zatiaľ ukazuje byť najchladnejším mesiacom tejto zimy. Čo od neho teda môžeme očakávať?

Horskí záchranári varujú turistov: S novým snehom sa zvyšuje lavínové nebezpečenstvo

Ako odborníci v dlhodobej prognóze na zimu 2017/18 predpokladali, január sa skončil ako teplotne nadnormálny a bol ešte teplejší ako december, ktorý tiež skončil prevažne ako teplotne nadnormálny.

Teplý charakter počasia bol spôsobený prevládajúcimi cirkulačnými podmienkami. Medzi azorskou tlakovou výšou a islandskou tlakovou nížou postupovali od západu jednotlivé frontálne systémy a fronty, po prechode ktorých prúdil do karpatskej oblasti striedavo teplejší a chladnejší morský vzduch.

No aj chladnejší morský vzduch z polárnych oblastí bol relatívne teplý, pretože sa rýchlo transformoval nad teplým Atlantikom. "V tom sa tohtoročný január líšil od vlaňajšieho, vtedy sa po vpáde veľmi studeného vzduchu na Troch kráľov udržiavala v alpskej a karpatskej oblasti tlaková výš, ktorá zablokovala teplejšie západné prúdenie a zároveň "zakonzervovala" studený vzduch, ktorý sa na snehovej pokrývke ďalej radiačne ochladzoval," vysvetlil Pavel Matejovič.

Poriadna zima sa ešte
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Pavel Matejovič)

Priemernú teplotu prvých dvoch zimných mesiacov tohtoročnej zimy výrazne neovplyvnili podľa meteorológa ani príležitostné vpády chladnejšieho pevninského vzduchu, pretože boli len veľmi krátke a na túto ročnú dobu bolo teplo aj v severnej a východnej  Európe.

December 2017 a január 2018 skončili s kladnými odchýlkami od dlhodobého priemeru, december v intervale od -0.7 °C do +3.2 °C (územná odchýlka +1.9 °C), január mal podľa operatívnych údajov SHMÚ odchýlku od +4 do +5 °C (Bratislava, letisko +4.8 °C, Hurbanovo +4.9 °C, Oravská Lesná +4.7 °C, Sliač +4.9 °C, Lomnický štít +2.5 °C, Poprad +4.5 °C, Košice +4.9 °C, Kamenica nad Cirochou +5.4 °C).

"Z klimatologického hľadiska môžeme teda január klasifikovať prevažne ako teplotne silne nadnormálny. Zima ako celok má za december a január územnú odchýlku okolo +3 °C, čo je na hranici medzi silne a mimoriadne nadnormálnou zimou," dodal Pavel Matejovič.

Poriadna zima sa ešte
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Pavel Matejovič)

Dlhodobá prognóza na február 2018

Takto vysokú teplotnú odchýlku môže ešte skorigovať február a čiastočne tak napraviť reputáciu tejto zimy. Numerické prognózy totiž predpokladajú, že vo februári k nám bude prúdiť chladnejší vzduch zo severu a severovýchodu, pričom by mal byť podstatne chladnejší ako doterajšie nevýrazné vpády studeného vzduchu.

"Február tak bude pravdepodobne najchladnejším mesiacom zimy 2017/18. Napriek tomu však nebude taký studený, aby priemernú teplotnú zimy výrazným spôsobom znížil a zima by tak mohla skončiť ako teplotne normálna, ako sa to stalo naposledy počas zimy 2011/12. Vtedy k nám prenikol vo februári od severovýchodu oveľa chladnejší vzduch," uviedol Pavel Matejovič.

Podľa neho sa február 2018 skončí prevažne teplotne normálny (interval pre teplotne normálny február je -1.5 až +2.0 °C od normálu). Modely prognózujú, že počas tohto mesiaca k nám bude najskôr prúdiť studený pevninský vzduch, ktorý bude neskôr vystriedaný teplejším severozápadným prúdením, studený vzduch z polárnych oblastí sa tak bude nad oceánom transformovať.

Studený vzduch prenikne aj do Stredomoria, kde podmieni cyklogenézu. Stredomorské tlakové níže budú postupovať na severovýchod a zrážkové pásmo s nimi spojené bude ovplyvňovať aj Slovensko. Na výrazných teplotných rozhraniach sa môže vyskytovať aj výdatné sneženie, resp. v krátkom čase môže miestami napadnúť veľa nového snehu.

 

Prognostické modely na mesiac február podľa wxmaps.org a ECMWF
Zobraziť galériu (4)
Prognostické modely na mesiac február podľa wxmaps.org a ECMWF  (Zdroj: Pavel Matejovič)

 

"Tohtoročná zima na Slovensku teda pravdepodobne skončí ako teplotne nadnormálna až silne nadnormálna, približne s odchýlkou od +1.5 do +3 °C od normálu 1961 - 1990," domnieva sa meteorológ.

Viac o téme: ZimaSnehJanuárFebruárPrognózaMeteorológPredpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu