Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Snehová nádielka spôsobuje problémy: Stúplo lavínové nebezpečenstvo, Donovaly uzavreté

Donovaly
Donovaly (Zdroj: SITA/Peter Rusko)

TATRY - Na horách bolo dnes ráno prevažne zamračené, hmlisté počasie, na mnohých miestach so snežením, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Za 24 hodín pripadlo päť až 15 cm, v Nízkych Tatrách 15 - 25 cm nového snehu, v Malej Fatre len do päť centimetrov.

Mierne oteplenie trvá, teplota vzduchu sa pohybovala od -8 do 0° C. Fúkal slabý, vo vysokých polohách mierny prevažne severovýchodný vietor rýchlosťou 2 - 6 m/s, v nárazoch do 8 m/s. Počas posledných dní sa veľmi rýchlo menil vietor a teploty, preto je nový sneh rozložený nerovnomerne.

Miestami je voľne uložený, na severných stranách pohorí je nafúkaný do snehových dosiek a vankúšov rôznej tvrdosti. Vplyvom priaznivej teploty vzduchu sa bude snehová pokrývka postupne stabilizovať.

Vo vysokohorskom teréne Nízkych a Západných Tatier, najmä na severných stranách, sa vytvorilo zvýšené lavínové nebezpečenstvo, to je 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V ostatných pohoriach trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň. Hlavným lavínovým problémom je množstvo nového snehu v Nízkych Tatrách (20 - 30 cm) a na severných svahoch sneh, ktorý je uložený vo forme nestabilných snehových dosiek a vankúšov.

Na strmých svahoch sa môžu uvoľniť doskové lavíny už pri malom dodatočnom zaťažení. Ojedinele sa na extrémne strmých svahoch môžu vyskytnúť aj menšie a stredne veľké spontánne lavíny z nového prachového snehu. Lavínové nebezpečenstvo pri snežení počas dňa mierne stúpa.

Donovaly uzavreté pre kamióny

Horské priechody Donovaly a Šútovce sú uzavreté pre vozidlá s dĺžkou nad desať metrov, dôvodom je husté sneženie. Vodiči by si mali dávať pozor aj na diaľniciach, najmä na úseku D1 Ivachnová – Liptovský Mikuláš - Jánovce - Levoča a na úsekoch rýchlostnej cesty R3 Trstená – Tvrdošín a obchvatu Hornej Štubne, kde sa na vozovkách nachádza vrstva kašovitého snehu do dvoch centimetrov. Informuje o tom Slovenská správa ciest na svojom webe. 

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek na severe stredného Slovenska je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu do troch centimetrov, na ostatnom území je povrch vozoviek prevažne vlhký až mokrý, v hornatejších oblastiach miestami pokrytý vrstvou čerstvého až utlačeného snehu do troch centimetrov, niekde do päť centimetrov.

Horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého až utlačeného snehu do troch centimetrov. Na horskom priechode Herlianske Sedlo je utlačený sneh vo výške 10-15 centimetrov a na horskom priechode Podspády je čerstvý sneh vo výške 4-5 centimetrov. 

Dohľadnosť do 100 metrov pre husté sneženie je v lokalitách Bratislava - Polianky, Bratislava - Lamač a viditeľnosť do 200 m je v okolí mesta Dobšiná a pri Sekuliach. Na úsekoch ciest II/558 Stakčín - Ulič a na cestách III. triedy v oblasti Stakčína - okres Humenné je miestami zľadovatený sneh do dvoch centimetrov.

Sneh nespôsobuje bratislavskej MHD problémy

Bratislavská mestská hromadná doprava (MHD) jazdí po stredajších (7.2.) problémoch s počasím bez meškania. "MHD premáva bez problémov," potvrdila hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava (DPB) Adriana Volfová.

Stredajšie sneženie opäť výrazne skomplikovalo premávku MHD v hlavnom meste. Odstavená bola trolejbusová doprava v kopcovitých terénoch v lokalitách Palisády, Kramáre a Koliba. Linky MHD premávali takmer celý deň s minimálne 30-minútovým meškaním.

 

Viac o téme: DopravaSnehLavínaNebezpečenstvoTatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu