Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Meteorológovia varujú! Slovensko bičuje silný vietor, MAPA najohrozenejších miest

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Michael Probst)

BRATISLAVA - Vodiči by mali aj v utorok jazdiť po slovenských cestách opatrnejšie. Slovenská správa ciest (SSC) upozorňuje na viacerých miestach na severe a východe Slovenska najmä na hmlu.

Znížená viditeľnosť do 100 metrov je v lokalitách Svrčinovec, Skalité (okres Čadca), Bardejov, Giraltovce (okres Svidník), Hanušovce nad Topľou (okres Vranov nad Topľou), Holčíkovce (okres Vranov nad Topľou) a Mníšek nad Hnilcom (okres Gelnica). Hmla s viditeľnosťou do 200 metrov sa drží zatiaľ v lokalitách Námestovo, Prievidza, Važec (okres Liptovský Mikuláš), Krompachy (okres Spišská Nová Ves), Svinia (okres Prešov), Budimír (okres Košice-okolie), Medzilaborce, Vranov nad Topľou.

Podľa portálu zjazdnost.sk sú momentálne zjazdné všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty, rovnako tak cesty I., II. a III. triedy. Povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý, na strednom a východnom Slovensku miestami pokrytý vrstvou kašovitého, utlačeného alebo zľadovateného snehu. Prejazdné sú tiež horské priechody s tým, že horský priechod Šútovce je uzatvorený pre vozidlá nad 10 metrov dĺžky. 

V súčasnosti zároveň platí na niektorých miestach aj výstraha prvého stupňa pred vetrom. Tá sa týka vyšších horských polôh v Banskobystrickom, Žilinskom a Prešovskom kraji. Podľa meteorológov môže vietor v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 110-135 km/h. "Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo," uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). So silnejším vetrom, s rýchlosťou v nárazoch 65-85 km/h, treba naďalej počítať aj na západnom Slovensku.

Mapa najohrozenejších miest
Zobraziť galériu (2)
Mapa najohrozenejších miest  (Zdroj: SHMÚ)

Horská záchranná služba vyzýva k opatrnosti na túrach

Horská záchranná služba žiada návštevníkov Vysokých Tatier o zvýšenú opatrnosť pri túrach. Na horách sa dnes miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo, v nárazoch, rýchlosť 135 až 160 km za hodinu. 

Ako informujú na svojej internetovej stránke, takáto rýchlosť je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre pešiu turistiku a horolezectvo. „Podkladový sneh je tvrdý až zľadovatený. Nový sneh vytvoril snehové dosky a vankúše, lokálne hrozí nebezpečenstvo lavín,“ upozorňujú záchranári. Rovnako neodporúčajú pohyb nad chaty a pripomínajú, že po 16:00 sa stmieva.

Pre silný vietor sú dnes v strediskách Tatranská Lomnica a Štrbské Pleso mimo prevádzky aj viaceré lanovky. Ide o kabínkovú lanovku z Tatranskej Lomnice na medzistanicu Štart a ďalej na Skalnaté pleso, ako aj sedačkovú lanovku zo Skalnatého plesa do Lomnického sedla. Na Štrbskom Plese nepremávajú lanovky Solisko Express a Furkota, informuje o tom internetová stránka vt.sk.

Na horách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

Na horách bolo dnes ráno prevažne hmlisto a zamračené s dažďom, spodná hranica sneženia sa presunula na 1 000 m n. m. V noci klesli teploty vo všetkých pohoriach. Ráno fúkal silný vietor prevažne severozápadných smerov, na vrcholoch dosahoval rýchlosť 30 m/s. Počas dnešného doobedia zosilnie a môže dosahovať rýchlosť až 135 km/h, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

Snehová pokrývka je väčšinou zmrznutá a nerovnomerne pokrytá novou vrstvou prachového snehu, ktorý je vplyvom silného vetra prenášaný na záveterné svahy, do žľabov a pod steny. Na mnohých miestach je kôra a na severných stranách pohorí a v tieni sa však stále dá nájsť suchý sneh z minulotýždňového sneženia.

Vo Vysokých, Nízkych a Západných Tatrách v polohách nad 1 600 m n. m. platí mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Počas noci napadlo vo vyšších polohách nad 1 500 m n. m. do päť centimetrov nového prachového snehu, celkovo za posledných 48 hodín desať centimetrov snehu. Nový sneh je vplyvom silného vetra prenášaný na záveterné svahy, do žľabov a pod steny.

Na severných stranách pohorí sa môžu ešte nachádzať nebezpečné staré nafúkané dosky na hranatozrnnom snehu pokryté novým prachovým snehom. V Malej a Veľkej Fatre platí dnes 1. stupeň t. j. malé lavínové nebezpečenstvo, nočné ochladenie tu spôsobilo čiastočnú stabilizáciu snehovej pokrývky. Lavínové nebezpečenstvo zotrváva.

Viac o téme: VietorLavínyVysoké Tatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu