Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vodiči, pozor! Na týchto miestach spomaľte, nebezpečné úseky kvôli hmle

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Vodiči by mali byť na cestách obozretnejší. Upozorňuje na to Slovenská správa ciest, ktorá varuje najmä pred hmlou. Znížená viditeľnosť do 50 metrov je na diaľnici D1 v okolí Popradu, do 100 metrov v okolí Dolného Kubína, Dunajskej Stredy a Banskej Štiavnice. Opatrnejší treba byť aj na Čertovici a v sedle Besník.

V súčasnosti stále platí výstraha prvého stupňa pred hmlou, ktorú vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). "Výskyt hmiel je v danom ročnom období a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," informuje SHMÚ. Výstraha platí pre západné a stredné Slovensko a tiež pre západné lokality východného Slovenska.

Podľa webového portálu zjazdnost.sk by mali byť zjazdné všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty, ako aj cesty I., II. a III. triedy a horské priechody.

Treba však počítať s rannými kolónami. Podľa Stella centra odstraňujú následky dopravnej nehody na diaľnici D1, pri Zlatých pieskoch, v smere na Prístavný most. Ľavý jazdný pruh blokuje viacero havarovaných vozidiel. Pozor by si vodiči mali dať aj na diaľnici D1 za Sencom, kde za 26. kilometrom, v smere do Bratislavy, blokuje stredný jazdný pruh odstavené označené nákladné vozidlo.

Pozor aj na lavíny

Vo vysokohorskom teréne Tatier trvá mierne lavínové ohrozenie, vo Veľkej a Malej Fatre je dopoludnia len malé nebezpečenstvo. Situácia vo Fatrách sa však podľa Horskej záchrannej služby (HZS) popoludní zmení a lavínové ohrozenie vplyvom oteplenia stúpne na mierne.

V stredných horských polohách nastala jarná situácia, kedy striedaním kladných a záporných teplôt dochádza k stabilizácii snehovej pokrývky. Podľa Marka Biskupiča zo Strediska lavínovej prevencie HZS sa však v najvyšších polohách Tatier môžu ojedinele vyskytnúť menej stabilné snehové dosky a vankúše rôznej tvrdosti. Ich uvoľnenie sa predpokladá hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení na strmých záveterných svahoch. "Vo Fatrách sa popoludní najmä na trávnatých svahoch môžu vyskytnúť spontánne lavíny z mokrého snehu," vysvetlil Biskupič.

V pondelok ráno bolo na horách zamračené, hmlisto a ojedinele slabo snežilo. "Do nadmorskej výšky 1800 metrov je sneh vlhký, ojedinele s kôrou, avšak nenosný vplyvom tepla," ozrejmil Biskupič s tým, že od 1800 metrov je snehová pokrývka dostatočne stabilizovaná.

Viac o téme: DopravaHmla
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu