Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Košičania zlikvidujú vianočné stromčeky ekologicky

Vianočný stromček v Košiciach.
Vianočný stromček v Košiciach. (Zdroj: Miro Vacula)

KOŠICE – Už je po Vianociach a začíname sa zbavovať vianočných stromčekov. Už dávno neplatí, že najekologickejšie stromčeky sú umelé. A našťastie si to uvedomujú i Slováci. A aj použitý živý vianočný stromček sa dá zlikvidovať ekologicky.

V Košiciach vianočné stromčeky zvážajú z kontajnerovísk a skládok rovno do Kompostárne mesta Košice v Záhrade Bernátovce. Stromčeky musia byť odzdobené a v kompostárni sa ešte dočisťujú od prípadných zostatkov vianočných ozdôb, sú podrvené drvičom a pridajú sa do kompostu. Zber stromčekov na území mesta, začne 8. januára 2018.

Správa mestskej zelene Košice aj tento rok ponúkala vianočné stromčeky v kontajneroch, ktoré sa dali prenajať. „Ich výhodou je , že neskončia v odpade, ale vrátia sa do svojho prirodzeného prostredia. Tento rok bolo v ponuke 100 kusov a všetky sme prenajali. Záujem o ne majú na 90% domácnosti,“ hovorí riaditeľ Róbert Trtík.

Umelé stromčeky, ktoré už doslúžili, môžu obyvatelia rovnako vykladať na kontajneroviská prípadne minimalizovať ich objem a vytriediť do žltej nádoby na plasty a drobné kovy. Materiál vhodný na recykláciu sa dotriedi na triediacej linke a ostatný odpad energeticky zhodnotí.

Viac o téme: EkológiaVianočný stromčekLikvidácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu