Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Mrazivý Silvester sa blíži: POZOR na cestách, tvorí sa poľadovica a bude fúkať

Ilustračné foto Zobraziť galériu (12)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Ste pripravení na oslavy? Vyzerá to tak, že Silvester bude na Slovensku mrazivý. Takmer na celom území sa bude tvoriť poľadovica, vodiči i ostatní by si mali preto dávať na cestách pozor. V horách platí mierne lavínové nebezpečenstvo a v niektorých oblastiach sa dvihne silnejší vietor. Na Nový rok by sa počasie malo niesť v podobnom duchu.

Ak ste práve na zľadovatených cestách, pošlite nám svoje fotografie na tipy@topky.sk

Pre takmer celé územie Slovenska platí výstraha prvého stupňa pred poľadovicou, ktorú vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Výstraha sa netýka iba okresov na krajnom západe a juhozápade krajiny. 

Mrazivý Silvester sa blíži:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: shmu.sk)

"Tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, ako je doprava či pohyb osôb, alebo infraštruktúra. Výskyt poľadovice je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," varuje SHMÚ. Výstraha trvá do pondelkového (1.1.) rána.

Výstrahy pred poľadovicou na nedeľu
Zobraziť galériu (12)
Výstrahy pred poľadovicou na nedeľu  (Zdroj: shmu.sk)

SHMÚ varuje aj pred výskytom hmly. Výstraha prvého stupňa platí do pondelka na celom území Slovenska. 

Meteorológovia vydali výstrahu druhého stupňa aj pred povodňami. Zvýšené vodné toky sa nachádzajú na východe krajiny. Na rieke Latorica vo Veľkých Kapušanoch namerali o 20.00 h 638 centimetrov (cm). Hladina rieky Bodrog v Strede nad Bodrogom dosiahla o 20.00 h 736 cm. 

Mrazivý Silvester sa blíži:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: shmu.sk)

Lavínové nebezpečenstvo sa môže zvyšovať 

Vo vysokohorskom prostredí všetkých slovenských pohorí platí v nedeľu mierne lavínové nebezpečenstvo zodpovedajúce druhému stupňu päťdielnej stupnice. Ako informoval Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v Liptovskom Hrádku, vo štvrtok a v piatok (28., 29. 12.) pribudlo od 10 do 30 centimetrov nového snehu, ktorý padal na tvrdý až zľadovatený povrch. 

Včera museli zasahovať záchranári v Nízkych Tatrách, Dvoch horolezcov zasypala lavína.
Zobraziť galériu (12)
Včera museli zasahovať záchranári v Nízkych Tatrách, Dvoch horolezcov zasypala lavína.  (Zdroj: FB/Horská záchranná služba)

"Sneh navyše prefukoval striedavo severozápadný a južný vietor na záveterné svahy, kde vytvoril snehové vankúše a dosky. Tu je možné uvoľnenie lavíny pri dodatočnom zaťažení," priblížil Kyzek. V polohách 1200 až 1800 metrov nad morom budú v nedeľu kladné teploty, čo zapríčiní mierne zhoršenie situácie – na strmých svahoch sa môžu vyskytnúť aj spontánne lavíny z vlhkého až mokrého snehu. Tendencia lavínového nebezpečenstva bude po oteplení počas dňa mierne stúpajúca.

Fúkal silný Z až SZ vietor rýchlosťou 5 až 15 m/s, na hrebeňoch aj viac a v nárazoch dosahoval 20 až 30 m/s. Za predchádzajúce dni (štvrtok, piatok) napadlo spolu do 30 cm nového snehu. Sneh je nerovnomerne rozmiestnený, niekde sa stále môžu nachádzať vyfúkané ľadové plochy. Inde je naopak nafúkané väčšie množstvo snehu vo forme vankúšov a dosiek.

NEDEĽA

Síce počasie ovplyvňuje teplý front, ktorý postupuje na východ, dnešok bude ešte na mnohých miestach mrazivý. Na Slovensku bude na mnohých miestach prevažne zamračené počasie, bude pršať, prípadne sa vyskytne dážď so snehom.

Mrazivý Silvester sa blíži:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: shmu.sk)

Na východe a v nižších polohách ojedinele sneženie. Platia výstrahy pred poľadovicou, teplota sa bude na Slovensku pohybovať v rozmedzí 1 až 11 stupňov Celzia. Vo vysokých polohách prudký vietor až búrlivý vietor. Na severe zrána ojedinele tvorba snehových jazykov.

PONDELOK

V pondelok vystrieda teplý front nevýrazný studený front spojený s tlakovou nížou nad južnou Škandináviou. Bude oblačno až zamračené, ale aj hmly a zrána zmenšená oblačnosť. Na mnohých miestach dážď alebo prehánky, vo vyšších polohách sneženie. Mierne sa ochladí, teplota cez deň dosiahne maximálne 6 stupňov.

Mrazivý Silvester sa blíži:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: shmu.sk)

UTOROK

V utorok bude opäť oblačno až zamračené, na mnohých územiach hmlisto. Ojedinele aj zmenšená oblačnosť, miestami dážď alebo prehánky. Na horách prevažne snehové zrážky. Denná teplota bude od dvoch do 7 stupňov. V noci do -5. Na západe bude postupne vietor silnieť.

Mrazivý Silvester sa blíži:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: shmu.sk)

STREDA

Počasie sa bude aj v strede týždňa niesť v podobnom duchu. 

Mrazivý Silvester sa blíži:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: shmu.sk)

ŠTVRTOK

Cez naše územie bude postupovať smerom na východ frontálny systém, spojený s tlakovou nížou. Oblačné až zamračené počasie bude pokračovať aj koncom týždňa. Na viacerých miestach sneženie alebo dážď so snehom, v nižších polohách aj dážď. 

Mrazivý Silvester sa blíži:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: shmu.sk)

Cesty a diaľnice sú zatiaľ zjazdné

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, okrem úseku diaľnice D1 Ivachnová - Važec, kde na vozovke je čerstvý sneh hrúbky jedného centimetra. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojej internetovej stránke.

Zjazdné sú aj cesty I., II. a III. triedy, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Na území stredného a východného Slovenska je miestami pokrytý vrstvou kašovitého až utlačeného snehu do troch centimetrov. Miestami čerstvý sneh hrúbky jeden až tri centimetre je na cestách v okolí Liptovského Mikuláša, Rožňavy, Humenného, Svidníku a Spišskej Novej Vsi.

Horské priechody (HP) sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, okrem HP Huty, Podspády, Herlianske Sedlo, Makov, Vrchslatina, Vernár, Besník, Fačkov, Zbojská, Čertovica, Javorník, Grajnár a Súľová, ktoré majú povrch vozoviek pokrytý vrstvou kašovitého alebo utlačeného snehu do troch centimetrov. Na HP Cukmantel je na vozovke miestami zľadovatený sneh do dvoch centimetrov.

Hmla, snehové jazyky a záveje

SSC upozorňuje vodičov, že pre silný dážď a sneženie je dohľadnosť do 100 metrov v lokalitách Piešťany, Zavar, Čataj, Pastierske, Dedova jama, Štrba, Zeleneč. Hmla s dohľadnosťou do 200 metrov je v lokalitách Dovalovo, Podtureň a Východná. Na cestách v okolí Trstenej, Dolného Kubína, a Námestova sa tvoria snehové jazyky a záveje.

Miestami zľadovatený sneh hrúbky dva centimetre sa nachádza na ceste II/543 v úseku Hniezdne- Červený Kláštor- Lysá nad Dunajcom a na cestách III. triedy v okolí Spišskej Starej Vsi a Banskej Štiavnice. HP Šútovce je uzatvorený pre vozidlá nad 10 metrov dĺžky. Cesty II/549 Úhorná - Krásnohorské Podhradie a III/3227 Hrabušická Píla - Stratená sú uzatvorené pre všetku dopravu, keďže sú v zimnom období neudržiavané.

Viac o téme: PočasiePoľadovicaLavínySilvester
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu