Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

PRÁVE TERAZ Polícia navrhne obžalobu na Ladislava Bašternáka

Ladislav Bašternák
Ladislav Bašternák (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA – Polícia chce začiatkom roka 2018 uzavrieť návrhom na podanie obžaloby prípad, v ktorom figuruje Ladislav Bašternák. Ten je obvinený z neoprávneného čerpania vratiek DPH v hodnote zhruba dva milióny eur. Uviedol to na utorkovej tlačovej konferencii v Bratislave prezident Policajného zboru Tibor Gašpar.

Podľa policajného prezidenta má Ladislav Bašternák po ukončení vyšetrovania 24 hodín na to, aby uhradil škodu, čo vyžaduje účinná ľútosť, ktorú si chcel uplatniť. "V ďalšom štádiu to bude na prokuratúre, aby záujem obvineného posúdila," poznamenal Gašpar.

Ladislava Bašternáka vyšetrujú aj za to, ako postavil bytový dom Bonaparte. Polícia si podľa Gašpara v tomto prípade objednala ústavný znalecký posudok. „Ten bude skúmať to, čo bolo podozrivé, teda celú stavbu. Po tom, čo ho dostaneme, rozhodneme, ako budeme ďalej vo veci konať," uzavrel.

Škandalózny Bonaparte

 Čo sa týka kauzy, v tejto veci podľa Gašpara bol spis už tretíkrát na previerke na prokuratúre. "Neboli vznesené nijaké výhrady voči postupu vyšetrovateľa ani proti záverečnému rozhodnutiu," zdôraznil Gašpar s tým, že prokuratúra ešte odporučila preskúmať legalitu prostriedkov, ktoré prišli do spoločnosti B. A. Haus. "Čiže žiaden majetkový profil, ale prostriedky, ktoré tam mali prísť zo strany troch osôb," povedal Gašpar s tým, že toto preveruje Národná jednotka finančnej polície. Konanie o preukazovaní pôvodu majetku sa podľa policajného prezidenta voči osobám spájaným s kauzou B. A. Haus nevedie. "Spis, ktorým sa preskúmavali podozrenia voči ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi bol preskúmavaný trikrát na Generálnej prokuratúre SR, neboli vznesené výhrady k činnosti vyšetrovateľa," zdôraznil Gašpar v súvislosti s konštatovaním, že minister vnútra nepostupoval nezákonne. Polícia podľa Gašpara ešte v tejto kauze preskúma "konkrétne toky v konkrétnych dátumoch".

Kauza Bašternák a vratky

Bašternák cez firmu BL-202 v roku 2012 kúpil sedem bytov v bytovom komplexe Five Star Residence za 12 miliónov eur. Skutočná suma však údajne bola nižšia. Podľa vyšetrovateľa si tak ako konateľ spoločnosti BL-202 v apríli 2012 neodôvodnene uplatnil nárok na odpočítanie DPH vo výške takmer dva milióny eur. Polícia v tejto veci začala minulý rok trestné stíhanie a vykonala niekoľko prehliadok.

V luxusnom sídle Bonaparte dodnes býva aj premiér Robert Fico. Ten si teraz hľadá nové bývanie. V Bonaparte vlastní byt aj exminister dopravy Ján Počiatek. V minulosti podiel v Bašternákovej firme kúpil aj minister vnútra Robert Kaliňák.

Viac o téme: ObžalobaLadislav Bašternák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu