Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Začal sa súd s Okoličányho gangom

Róbert Okoličány
Róbert Okoličány (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Pojednávanie s údajnou mafiánskou skupinou z Košíc na čele s Róbertom Okoličánym sa v pondelok po protestoch advokátov a obžalovaných začalo čítaním obžaloby.

Košický gang je podľa prokuratúry zodpovedný za štyri vraždy, pokusy o vraždu a viacero brutálnych prepadov. Proces pred Špeciálnym súdom by mal pokračovať nasledujúce tri týždne, viacerým z celkového počtu 16 obžalovaných hrozia dlhoročné tresty vrátane doživotného väzenia.

Najznámejšiu vraždu mali členovia skupiny spáchať v roku 2005. Na jednej z košických križovatiek vtedy podľa prokuratúry dávkou zo samopalu zavraždili iného údajného mafiána Jozefa Estóka; o život však prišiel aj náhodný okoloidúci Roman Straka.

Rozruch vyvolal aj následný Estókov pohreb, na ktorý polícia nevpustila viacerých údajných členov podsvetia. Estóka museli preto za prísnych bezpečnostných opatrení pochovať neskôr.

Členovia gangu sa okrem vrážd zodpovedajú aj z nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami či z ublíženia na zdraví. V roku 2004 údajne porozbíjali palicami a sekerami dve košické herne, neskôr zas mali sekerami dobiť muža, ktorý sa z následkov liečil niekoľko mesiacov.

Obhajcovia i obžalovaní po prednesení obžaloby tvrdili, že nemajú so skutkami nič spoločné, alebo vytýkali obžalobe formálne pochybenia. "Nie je pravdou, že som organizoval nejakú skupinu (...), s tými skutkami nemám nič spoločné," povedal pred súdom Okoličány. Obžalovaní navyše spochybňovali tvrdenia kľúčového chráneného svedka, podľa nich ide o nedôveryhodného človeka a viacnásobného vraha.

Súd ešte počas júnového verejného zasadnutia, na ktorom senát Špeciálneho súdu prijal obžalobu, prípad dvoch obžalovaných pre procesné dôvody vyčlenil na samostatné konanie. Po otvorení dnešného procesu súd vyčlenil na samostatné konanie ďalších dvoch obžalovaných, ktorí pred súd neprišli.

Advokáti dnes podali námietku zaujatosti voči predsedovi senátu. Sudcu považovali za zaujatého preto, že ešte skôr ako v júni rozhodol o prijatí samotnej obžaloby, určil termín pojednávania. Súd námietku neuznal, rozhodovať o nej bude Najvyšší súd. Proces by mal najbližšie týždne pokračovať výsluchom vyše 200 svedkov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu