Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Fico na rokovaní v Budapešti: Vzťahy s Čínou sa konečne zlepšujú, prídu nové projekty

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BUDAPEŠŤ - Vzťahy Slovenska s Čínou sa po roku ochladenia normalizujú. SR začala spolupracovať s Čínou v železničnej preprave tovaru, spolupracuje v oblasti ciel, požiadala o urýchlenie udeľovania certifikátov kvalitných slovenských potravín určených na vývoz a oživuje sa spolupráca aj v oblasti energetiky. Povedal to v pondelok v Budapešti po šiestom summite vlád 16 krajín strednej a východnej Európy (SVE16) a Číny predseda slovenskej vlády Robert Fico.

Podľa jeho slov po roku ochladených politických a hospodárskych vzťahov s Čínou - čo bolo spôsobené súkromným stretnutím prezidenta Andreja Kisku s tibetským duchovným vodcom dalajlámom - sa veci opäť vracajú do normálu. "Pociťujeme to na oživení záujmu Číny o Slovensko, čo naozaj vítam, pretože nie je možné hazardovať s takýmto strategickým partnerom do budúcnosti," dodal Fico.

Informoval, že v priebehu pondelka bude mať možnosť ešte absolvovať aj krátke bilaterálne stretnutie s čínskym premiérom Li Kche-čchiangom, čo vníma ako potvrdenie tohto nového trendu, že sa vzťahy vracajú do normálnych koľají. "Mne na tom osobitne záleží, pretože Čína je pre nás perspektívna destinácia," podčiarkol slovenský ministerský predseda.

Viac o téme: Robert FicoČínaBudapešť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu