Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Koniec zbytočným pohovorom: Zamestnávatelia budú musieť v inzerátoch uviesť výšku mzdy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkcstock.com)

BRATISLAVA – Slovenský trh práce čaká v máji budúceho roka veľká zmena. Každý zamestnávateľ bude zo zákona povinný uvádzať výšku hrubej mzdy pri pracovnej ponuke. Uchádzači si tak vopred vyselektujú, kam pošlú svoj životopis.

Nová novela v zákonníku práce uľahčí výberové konanie nielen zamestnávateľom, ale aj samotným uchádzačom. „Zamestnávateľ je pri zverejňovaní ponuky zamestnania povinný uvádzať sumu základnej zložky mzdy,“ povedala nám hovorkyňa Ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny SR.

„V mzdových podmienkach zamestnávateľ dohodne najmä formy odmeňovania zamestnancov, sumu základnej zložky mzdy a ďalšie zložky plnení poskytovaných za prácu a podmienky ich poskytovania. Základnou zložkou mzdy je zložka poskytovaná podľa odpracovaného času alebo dosiahnutého výkonu,” informovalo nás ministerstvo.

Od mája sa bude
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR AP, TASR Pavel Neubauer, TASR Jakub Kotian)

Znamená to, že každý zamestnávateľ bude povinný pri uvádzaní pracovnej ponuky uviesť aj výšku základnej hrubej mzdy, ktorú nesmie porušiť.

„Zamestnávateľ pri uzatvorení pracovnej zmluvy nesmie so zamestnancom dohodnúť základnú zložku mzdy v nižšej sume, ako je suma základnej zložky mzdy, ktorú zverejnil v ponuke zamestnania podľa osobitného predpisu,“ citovalo ministerstvo zo Zákonníka práce.

Zamestnávateľom sa táto novinka nepáči, avšak ľudia sú nadšení. Portál Profesia.sk vypracovala krátky prieskum, kde 99 Slovákov zo 100 nezverejnená mzda prekáža. Až 60 percent zamestnávateľov stroho odmieta uverejňovanie hrubej mzdy. Podľa ich názoru sa výška mzdy nedá presne vymedziť, skôr sa odvíja od skúseností a nadobudnutého vzdelania. Podľa zamestnávateľov neprichádza do úvahy dať totožný plat čerstvému absolventovi ako uchádzačovi s trojročnou praxou.

Od mája sa bude
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR AP, TASR Pavel Neubauer, TASR Jakub Kotian)

Na druhej strane, pre zamestnávateľov je lepšie ak vopred uvedú svoje mzdové podmienky, ušetria si tak množstvo času pri výberovom konaní. Uchádzači tak budú vedieť do čoho idú a či pracovná ponuka bude spĺňať ich očakávania.

„Nová novela v Zákonníku práce nadobudne platnosť od 1.5.2018,“ dodalo Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SR.

 S inováciou prišli traja poslanci SMER-sd, Ján Podmanický, Martin Glváč a Ľubomír Petrák, ktorí zastávajú názor, že ak bude hrubá mzda vopred uvádzaná, každý uchádzač sa rozhodne, či výška platu odpovedá jeho nárokom bez toho, aby sa musel fyzicky dostaviť na pracovný pohovor.

V minulosti sa v parlamente už podobný návrh objavil. Ako prvý s ním prišiel poslanec Miroslav Beblavý. SMER však jeho návrh neschválil. Tentokrát návrh predložili samotní poslanci strany, medzi ktorými je aj Martin Glváč, ktorý v minulosti návrh zamietol. 

Viac o téme: Zákonník práceMinisterstvo práceNovela o hrubej mzdeSMER-sd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu