Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Film o nežnom náckovi odhalil obrovské TABU: Jeden z aktérov sa priznal k vražde!

Svet podľa Daliborka Zobraziť galériu (4)
Svet podľa Daliborka (Zdroj: Foto: SITA/Milan Jaroš)

BRATISLAVA - Do slovenských kín sa dostal film o "nežnom náckovi" Daliborkovi. Svet podľa Daliborka však odhalil oveľa viac, než Daliborkove extrémistické názory, popieranie holokaustu a iné nacistické výstrelky. Mnohí čakali pobúrenie z Daliborka, miesto toho ich zaujal priateľ jeho matky Vladimír, ktorý sa vo filme priznal k vražde.

Mnohí diváci ostali po filme zarazení. Mali na to však iné dôvody, než by vás napadli. Vladimír sa spoznal s Daliborkovou mamou cez sociálnu sieť Facebook. Tento Slovák pôvodom z Topoľčian sa k nim po čase nasťahoval a Daliborkovi imponoval svojimi názormi. Sympatizoval s ním v tom, že všetkých Rómov treba odstrániť. Rozprával hrôzostrašné príbehy, čo všetko im robil. 


Nežný nácek? Nemožné: Kontroverzný dokument o Daliborkovi však odhalí oveľa viac


Priznanie k vražde

Medzitým sa však v jednej scéne priznal, že v 90. rokoch niekoho zabil. "My sme sa v štábe rozdelili na dve skupiny," povedal režisér dokumentu Vít Klusák na otázku, ako to vlastne s tým priznaním bolo. "On nám to rozprával niekoľkokrát. Myslím si, že pokiaľ si človek vymýšľa a spresňuje detaily, tak si začne protirečiť. Nám všetkým to ale rozprával rovnako, aj tie detaily," povedal Klusák. 

Má to však ešte jeden háčik. Je možné, že si Vladimír príbeh privlastnil od svojho brata. Ten mal byť jedným z kotlebovcov, resp. ich sympatizant. "Neviem, či to nie je príbeh jeho brata, či si to len neprivlastnil," povedal režisér dokumentu.

Daliborko s Vladimírom
Zobraziť galériu (4)
Daliborko s Vladimírom  (Zdroj: YouTube/BontonfilmCZ)

"Keď som sa ho potom na rovinu pýtal, prečo bol ochotný to povedať, povedal, že už je to premlčané, pretože sa to stalo na začiatku 90. rokov," dodal Klusák s tým, že Vladimír hovoril aj o vysokých politických špičkách, ktoré v tom boli namočené. Aj to je dôvod toho, prečo Vladimír neverí, žeby sa to riešilo.

Zaujímavá minulosť

Vladimír z Topoľčian sa však vo filme vyprofiloval doslova ako prispôsobivý šváb. Rétoriku menil podľa toho, s kým práve rozprával. "Mali sme dvoch rôznych zvukárov a každému vravel veci podľa toho, ako vyzerali. Keď si potom vymieňali informácie, strašne sme sa z toho smiali," povedal Klusák.

Daliborko s mamou
Zobraziť galériu (4)
Daliborko s mamou  (Zdroj: Foto: SITA/Milan Jaroš)

Čo je dôvodom takéhoto správania, to vysvetlil Vladimír aj v dokumente. Jednoducho funguje ako hodiny, raz dopredu, raz dozadu. Takto to vysvetlil Daliborkovi, pretože aj ten mal problém s tým, že mení názory z minúty na minútu. Režisér dokumentárneho filmu zároveň spomenul ďalšiu z Vladimírových historiek.

Svet podľa Daliborka
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: SITA/Milan Jaroš)

"On tvrdí, že bol dva roky mestským policajtom v Topoľčanoch. Vyhodili ho, lebo keď ho jeho kolegyňa obvinila z brania úplatkov, rozstrieľal jej skrinku služobnou zbraňou v pracovnom čase," dodal Klusák s tým, že Vladimíra na hodinu vyhodili. Vladimír ešte dodal, že kedysi cvičil karate, a preto neskôr školil aj slovenských kukláčov. Vyzerá to tak, že má čo povedať. Koniec koncov, aj na konci filmu uviedol, že by uvítal druhý diel. Má totiž pocit, že ešte nepovedal všetko.

Viac o téme: Svet podľa Daliborka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu