Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Na Slovensku vznikne nový informačný systém o odpadoch: Stáť nás bude 12,7 milióna eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Sledovaniu toku odpadov na Slovensku má pomôcť nový Informačný systém odpadového hospodárstva (ISOH). S jeho budovaním začína v spolupráci so zainteresovanými Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR. Tender na jeho dodanie vyhralo konzorcium firiem Tempest a Softip, štát im zaplatí 12,7 milióna eur bez DPH. Nový systém tak bude stáť o milióny eur menej, ako sa očakávalo. Envirorezort verí, že sa ním odstráni problém neodsledovateľnosti toku odpadov.

"Spojením údajov z jednotlivých hlásení podaných výrobcami, dovozcami a hlásení o vzniku a spracovaní odpadu sa zabezpečí informačný základ pre sledovanie jednotlivých druhov odpadu. Zároveň sa zabezpečí ucelený pohľad na sledovanie histórie a predikciu trendov v oblasti produkcie odpadov," uviedol generálny riaditeľ sekcie informatiky MŽP Juraj Németh. Väčšina údajov sa bude spracovávať v štandarde Open Data a budú prístupné verejnosti i tretím stranám.

Ministerstvo zároveň vytvorí riadiaci výbor, ktorý bude dohliadať na nábeh a prevádzku nového systému. Zastúpení v ňom majú byť zamestnávatelia aj samosprávy. "V záujme čo najvyššej transparentnosti sme sa rozhodli do riadiaceho výboru navyše prizvať aj zástupcov Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu a Inštitútu pre finančnú politiku. Spustením ISOH napĺňame nielen záväzky voči Európskej únii, ale aj môj sľub, že v odpadoch na Slovensku konečne urobíme poriadok," povedal minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd).

Nový informačný systém zjednotí a nahradí niektoré existujúce informačné systémy v oblasti odpadového hospodárstva na Slovensku. "Bude zároveň nástrojom na kontrolu plnenia určených limitov zberu a zhodnocovania odpadov, ale poslúži aj k plneniu úloh a povinností vyplývajúcich z osobitných právnych predpisov či medzinárodných záväzkov SR v tejto oblasti," doplnil generálny riaditeľ sekcie environmentálneho hodnotenia a odpadového hospodárstva MŽP Filip Macháček. 

Podľa hlavnej inšpektorky útvaru inšpekcie odpadového hospodárstva Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) Jarmily Ďurďovičovej pri výkone štátneho dozoru v odpadovom hospodárstve je jedným z jeho základných predpokladov dostatok pravdivých informácií o stave nakladania s odpadmi. "Orgány štátneho dozoru v odpadovom hospodárstve budú mať jeho zavedením do praxe bezprostredný, nerušený a neobmedzený prístup k informáciám obsiahnutým v tomto systéme v reálnom čase tak, aby nebol rušený alebo marený výkon kontrol," zhrnula Ďurďovičová.

Viesť a uchovávať priebežnú evidenciu o druhoch a množstve odpadov, ich zhodnotení a zneškodnení a následne ohlasovať údaje z evidencie príslušnému orgánu štátnej správy odpadového hospodárstva je podľa platnej legislatívy povinný každý držiteľ odpadu.

Viac o téme: OdpadyInformačný systémBratislavaSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu