Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Gajdoš podpísal dohodu o vojenskej spolupráci s Bruselom: Priblížime sa k jadru EÚ

Peter Gajdoš
Peter Gajdoš (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Minister obrany SR Peter Gajdoš v pondelok v mene Slovenska podpísal v Bruseli dohodu o vzniku štruktúrovanej spolupráce EÚ v oblasti bezpečnosti a obrany (PESCO).

Dohodu o posilnenej obrannej spolupráci podpísalo dvadsaťtri členských štátov EÚ. Spojené kráľovstvo, ktoré chce k 29. marcu 2019 z Únie vystúpiť, a zrejme ani Dánsko, súčasťou PESCO nebudú. Ďalšie váhajúce krajiny sa budú môcť k dohode pridať do 11. decembra.

Minister Gajdoš pripomenul, že začiatky, ktoré viedli k tomuto historickému podpisu možno hľadať aj v Bratislave. Tam sa počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ konalo ministerské stretnutie zamerané na to, akým spôsobom začať realizovať európsku obrannú a bezpečnostnú stratégiu.

"Toto je výsledok. PESCO je výsledok realizácie implementácie globálnej stratégie EÚ pre bezpečnosť. Znamená, to že tam nielen pristupujeme, ale musíme dodržať aj 20 záväzkov," vysvetlil Gajdoš. V praxi to znamená plnenie cieľov v oblasti ozbrojených síl (podobne ako pri členstve v NATO), pričom cieľom je "integrácia plnenia úloh z hľadiska zvýšenia spôsobilostí EÚ a spoločným úsilím odstrániť nedostatkové spôsobilosti".

K plánom vyplývajúcim pre členské krajiny PESCO patrí dvojpercentné navýšenie rozpočtov na obranu, z vynaložených rozpočtov najmenej 20 percent na modernizáciu ozbrojených síl a do roku 2025 dve percentá pre vedu a výskum v obrane.   

Minister zdôraznil, že jeho rezort musí pripraviť nevyhnutný implementačný plán, ktorý predstaví vo vláde koncom novembra. Ten musí SR v Bruseli predložiť do 11. decembra, keď o tejto agende bude rokovať Rada EÚ pre zahraničné veci.

"Čím kvalitnejšie budeme budovať ozbrojené sily členských štátov, tým bude aj EÚ silnejšia," povedal Gajdoš. PESCO nie je podľa neho náhradou za členstvo v NATO, ale ide o doplnkové systémy, o možnosť spoločných cvičení a budovania spôsobilostí a snahu spolu účinnejšie čeliť hybridným hrozbám, bojovať proti terorizmu, nelegálnej migrácii a extrémizmu. 

"To, čo je dobré pre EÚ, je dobré aj pre NATO, a čo je dobré pre NATO, je dobré aj pre EÚ," zdôraznil Gajdoš, podľa ktorého mali v pondelok ministri obrany rokovať aj s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom o užšej spolupráci medzi EÚ a Severoatlantickou alianciou.

Gajdoš pripomenul aj rokovania výboru Európskej obrannej agentúry (EDA), ktoré sú zamerané na spoločný vedecký výskum v obrannom priemysle. Zdôraznil, že Slovensko sa chce v rámci vedeckých programov zapojiť s projektom "Nepriama delostrelecká paľba", kde sme o spoluprácu a podporu požiadali krajiny Vyšehradskej štvorky a kde očakávame, že aspoň 30 percent nákladov pokryje spoločný európsky fond na obranu.

"My chceme byť v jadre EÚ a toto je prvý krok," uviedol o význame PESCO. "My nejdeme budovať nejakú novú európsku armádu, naopak európska armáda sa skladá z armády členských štátov a tie treba budovať," uviedol Gajdoš. Dodal, že ak PESCO predpokladá aj spoločné vojenské operácie EÚ, z hľadiska prevencie nie je nič lepšie, ako dobre pripravené bojové skupiny.

Viac o téme: ObranaBruselEurópska úniaPeter GajdošPESCO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu