Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Predpoveď počasia neveští nič dobré: Sneženie, vietor aj mráz. Pripravte sa na zimu!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkcstock.com)

BRATISLAVA - Novembrové počasie sa málokedy vyznačuje vyššími teplotami a aj tentokrát sa musíme pripraviť na to, že sa kabátov, čiapok a teplých topánok tak ľahko nezbavíme. Podľa predpovede Slovenského hydrometeorologického ústavu sa budúci týždeň naším územím preženie studený front, ktorý so sebou prinesie dážď, vietor aj sneženie. V noci na niektorých miestach už poriadne prituhne.

V pondelok k nám od severozápadu začne prúdiť chladný morský vzduch, ktorý sa podpíše pod veľkú oblačnosť a na väčšine územia sa objaví dážď alebo prehánky. Od výšky 1500, na krajnom západe a neskôr aj na severe sa už od 500 metrov môže vyskytnúť sneženie. Najvyššia denná teplota vystúpi na 3 až 8, na juhu stredného Slovenska, v Above a na Zemplíne na 11 stupňov.

Na horách bude už od nedele od 18-tej hodiny fúkať silný vietor, ktorý by mal vytrvať až do pondelka do skorých ranných hodín. Vietor môže krátkodobo nad pásmom lesa dosiahnuť v nárazoch rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu. Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa pre okresy Tvrdošín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Brezno a Banská Bystrica.

Predpoveď počasia neveští nič
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

Sneženie od výšky cca 500 metrov vydrží aj v utorok. Od západu však postupne dôjde k ubúdaniu oblačnosti a cez deň má byť prevažne polooblačno, ale vyskytnú sa ojedinele aj prehánky. V horských oblastiach hrozí tvorba snehových jazykov. Najnižšia nočná teplota klesne na 5 až 1, na Orave a v podtatranskej oblasti na okolo -1 stupeň. Najvyššia denná teplota dosiahne 5 až 10, na Kysuciach, Orave, Liptove, Spiši a Horehroní 1 až 5 stupňov. Fúkať má prevažne severný vietor s rýchlosťou 10 až 30 km/h, v nárazoch miestami okolo 55 km/h.

Podľa počasia zistíte, kedy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

V stredu bude jasno až polooblačno. Ráno sa treba v nižších polohách pripraviť na hmlu alebo nízku oblačnosť. Najnižšia nočná teplota zostúpi na 0 až -5, v Žilinskom kraji, na Spiši a na Horehroní zväčša na okolo -7 stupňov. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 4 až 9 stupňov.

Vo štvrtok k nám začne prúdiť od juhovýchodu teplejší vzduch. Počasie zostane jasné až polojasné, no v nižších polohách v noci a dopoludnia sa objaví miestami hmla alebo nízka oblačnosť, ktorá sa ojedinele udrží po celý deň. Ortuť teplomera v noci bude ukazovať najmenej 0 až -4, v dolinách a kotlinách miestami okolo -6 stupňov, cez deň najviac 6 až 11, pod Tatrami a pri celodennej hmle alebo nízkej oblačnosti aj inde okolo 4 stupňov.

Predpoveď počasia neveští nič
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

"Polojasno, v nižších polohách miestami, najmä na juhu, hmla alebo nízka oblačnosť a ojedinele mrholenie," také počasie má byť podľa SHMÚ v piatok. Najnižšia nočná teplota zostúpi na 3 až -2, v dolinách a kotlinách miestami na okolo -4 stupne. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 2 až 7, pri zmenšenej oblačnosti miestami na okolo 9 stupňov.

Na začiatku víkendu postúpi do strednej Európy od severozápadu studený front spojený s tlakovou nížou so stredom nad Nórskym morom. Bude polojasno až oblačno, miestami hmlisto. Neskôr od severozápadu príde k ďalšiemu pribúdaniu oblačnosti a miestami k prehánkam alebo dažďu, vo vyšších polohách k sneženiu. Najnižšia nočná teplota spadne na 5 až -1 stupňov, v dolinách bude aj chladnejšie. Najvyššia denná teplota vystúpi na 3 až 9 stupňov.

Viac o téme: ZimaSnehShmúPredpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu