Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Európu zasypal sneh! VIDEO Prvé biele peklo v Nemecku, Česku aj na chorvátskej diaľnici

 Sneženie v Česku
Sneženie v Česku (Zdroj: Foto: YT/MrKolemjedouci)

LIBEREC - Prvý poriadny sneh už dorazil do Európy a zima sa prihlásila o slovo. V susednom Česku mali cestári, ale aj hasiči plné ruky práce. Zasahovali kvôli výdatnému sneženiu. Na Slovensku je snehu pomenej, no v Tatrách už začali zasnežovať.

Počas uplynulého víkendu (11. – 12.11.) začali na území Tatier so zasnežovaním prvých zjazdoviek. „Roztočili sa vrtule na snežných delách na Štrbskom Plese v okolí vrcholovej stanice lanovky na Solisku a spustilo sa aj technické zasnežovanie v lyžiarskom stredisku v Tatranskej Lomnici,“ informovala hovorkyňa prevádzkovateľa oboch stredísk Zuzana Fabianová.

Pri nadchádzajúcich mrazivých nociach sa vo Vysokých Tatrách pokračuje v zasnežovaní zjazdoviek v nadmorskej výške od 1100 do 1800 metrov. Zjazdovky na Chopku v Nízkych Tatrách sa začnú naplno zasnežovať v pondelok. „V Tatranskej Lomnici sa zo soboty na nedeľu spustilo zasnežovanie úsekov zjazdoviek Skalnaté pleso, Esíčka, Čučoriedky až po zjazdovku Štart,“ konkretizovala Fabianová s tým, že v prevádzke bolo 50 snežných tyčí a 5 ventilátorových zariadení. Zasnežovanie tam komplikoval nepriaznivý vietor.

Prvá lyžovačka 

Na Štrbskom Plese sa začalo zasnežovať v lokalitách zjazdoviek Solisko a Furkota, umelé zasnežovanie bolo spustené na ôsmich tyčových zariadeniach a siedmich vrtuľových delách. „Prvá lyžovačka v tatranských strediskách závisí najmä od vhodných klimatických podmienok a od ukončenia pravidelnej jesennej technickej údržby na lanovkách, ktorá momentálne prebieha,” dodala Fabianová s tým, že oficiálne lyžiarska sezóna odštartuje v Tatranskej Lomnici 23. decembra.

Na novú sezónu tam pribudne niekoľko noviniek, plynulú dopravu zabezpečí nový kruhový objazd pri vjazde do strediska v smere zo Starého Smokovca. O aktuálnych podmienkach na lyžiarskom svahu bude informovať aj centrálny strediskový rozhlas a na bezpečnosť na zjazdovkách dohliadne lyžiarska skipatrola. „Vylepšením prešla aj Fun zóna so slalomovou traťou s prekážkami pre najmenších lyžiarov, tí starší si budú môcť vyskúšať slalomovú trať s časomierou,” uzavrela Fabianová.

Situácia v Belianskych Tatrách

V Belianskych Tatrách zatiaľ zasnežovať nezačali, zjazdovky sú tam o čosi nižšie položené ako vo Vysokých Tatrách. U nás prší, je teplo, takže čakáme na lepšie poveternostné podmienky,” priblížil situáciu v lyžiarskom stredisku Strednica v Ždiari jeho vedúci Marián Bekeš. Vrcholová stanica je tam v nadmorskej výške 1060 metrov. Okrem iného v Ždiari pred blížiacou sa zimnou sezónou pribudol nový bezdotykový turniketový systém a zastrešená terasa pri bufete.

Zatiaľ ešte nespustili delá ani v Bachledovej doline, kde síce pribudlo trochu prírodného snehu, ale podmienky na zasnežovanie stále nie sú dobré. „Potrebujeme niekoľko dní po sebe s teplotami mínus päť a menej stupňov a bezvetrie. Samozrejme, musí byť predpoklad, že sa znova neoteplí, aby sa vytvorený sneh neroztopil,” informovala Martina Múdra zo strediska Ski Bachledova.

V Česku snežilo

Niekoľko centimetrov snehu v noci na dnes napadlo na horách a vo vyšších polohách v Česku, výraznejšie komplikácie v doprave ale prvé silnejšie sneženie nadchádzajúcej zimy nespôsobilo. Cesty sú aj v horských úsekoch s opatrnosťou zjazdné. Pred silným snežením varovali meteorológovia oblasť západných Čiech, napadnúť podľa nich mohlo až 15 centimetrov.

Dve nehody vo vzdialenosti niekoľkých metrov pri českom meste Kladno. 

Plzenský kraj

Všetka technika zimnej údržby vycestovala na cesty v Plzenskom kraji. "Do piatich centimetrov snehu napadlo vo vyšších polohách Šumavy (Klatovsko), Českého lesa (Domažlicko a Tachovsko), ale aj v Brdoch v smere na Rozmital, napríklad okolo Míšova (juh Plzeňska), takže už to bolo aj na radlicu," uviedol dispečer krajskej správy a údržby ciest Jiří Slapnička.

Hasiči v nasadení

Situácia bola nakoniec lepšia, než sa zdalo podľa predpovede meteorológov, dodal dispečer. Najmä na Tachovsku však ťažký sneh ohýbal stromy a lámal konáre a cestári museli na ich odstránenie povolať hasičov. Rovnako ako v Plzenskom, aj v Karlovarskom kraji začal padať sneh už v nedeľu popoludní, na prehriatych cestách sa ale rýchlo topil.

Juh Česka

Slabá vrstva snehu ležala ráno na niektorých komunikáciách na juhu Čiech, cestári museli vyjsť na Prachaticku, ale aj na úsek diaľnice D3 z Veselí nad Lužnicou smerom na Prahu. Len so zvýšenou opatrnosťou bolo ráno zjazdných zhruba 40 percent ciest v okresoch Český Krumlov, Jindřichov Hradec a Prachatice, povedala dispečerka Správy a údržby ciest Jihočeského kraja Pavla Pulcová.

Olomoucký kraj

Na Červenohorskom sedle v Olomouckom kraji napadlo do desať centimetrov snehu. "Stále sneží a cesta cez sedlo je s opatrnosťou zjazdná," povedal ráno dispečer spoločnosti Stavby, opravy a údržba ciest. Niekoľko centimetrov nasnežilo vo vyšších polohách aj inde na Šumpersku a Jesenicku, cesty sú po chemickom posype už holé a mokré.

Vysočina

Až päť centimetrov napadlo v noci na Žďársku na Vysočine, cestári sneh odstraňovali pomocou 24 pluhov, dve radlice zasahovali v okolí Snežného a Troch studní. Ráno už boli všetky cesty zjazdné bez obmedzení. V Krušných horách, hlavne na Chomutovsku a Mostecku ležia na komunikáciách nižších tried zvyšky roztápajúceho sa snehu, miestami sa môže tvoriť poľadovica. Diaľnica D8 a cesty prvej triedy v Ústeckom kraji boli ráno po chemickom ošetrení mokré. V stredných Čechách snežilo na Rakovnicku a Příbramsku, cestári poslali do terénu asi päť sypačov.

V nedeľu snežilo aj v Nemecku.

Zasnežená diaľnica v Chorvátsku.

Sneh v Taliansku.

 

Výdatné sneženie v Rakúsku.

Viac o téme: SnehPočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu