Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kľúčové spovede bossov v kauze Rusko sa zhodujú! Stretnutie na mieste, kde zavraždili Sýkoru

Štvorica obvinených Zobraziť galériu (4)
Štvorica obvinených (Zdroj: TASR, SITA)

BRATISLAVA - Pavol Rusko zrejme zostane vo väzbe! Dnešný deň bolo na policajnom prezídiu poriadne rušno. A bývalý šéf Markízy dôvod na radosť mať nebude. Po dlhých hodinách výpovedí mafiánskych bossov je zrejmé, že v prípade objednania vraždy svojej spoločníčky je poriadne namočený. Zo spovedí advokátov obvinených totiž mrazí. Detaily sa zhodujú, všetci plány vraždy priznávajú a Ruska označujú za hlavného objednávateľa. Pavol Rusko ostáva vo väzbe do zajtra.

Kauza Rusko pravnici

Všetci sa priznali

„Môjmu klientovi bolo vznesené obvinenie pre trestný čin vraždy v štádiu prípravy,“ informovala advokátka Miloša Kaštana Emília Matrtajová. „Môj klient dostal uznesenie, k tomu si nepodal sťažnosť,“ uviedla advokátka. Miloš Kaštan bol už predtým viackrát vypočúvaný.
Podľa slov advokátky prebiehalo viacero výsluchov, čo vyplýva aj z obvinenia. „Klient potvrdil, že sa takéto stretnutie uskutočnilo a že ich bolo viacero,“ povedala Matrtajová s tým, že Kaštan v podstatných veciach potvrdil Černákovu verziu.

Rusko dal zálohu na parkovisku pred Holliday Inn

„Áno, môj klient sprostredkovával stretnutie a preberal aj dával zálohu,“ povedal advokátka s tým, že Kaštan preberal priamo od Pavla Ruska zálohu na parkovisku pred hotelom Holliday Inn v Bratislave. Na tom istom parkovisku pred hotelom pár mesiacov pred tým ako Rusko odovzdal zálohu 500-tisíc korún do rúk Miloša Kaštana zavraždili Sýkoru. Peniaze preberal aj prijal v hotovosti

Premlčanie činu vraj nehrozí, lebo Kaštan vypovedal v roku 2004 a vypovedá k viacerým veciam. „Možno je otázkou na niekoho iného, prečo sa doposiaľ niektoré veci neriešili.“  V Ruskovej kauze začal Kaštan vypovedať v lete.

Noví svedkovia

Matrtajová obhajuje Miloša Kaštana už 17 rokov. Pre novinárov potvrdila, že v kauze figuruje ešte niekoľko ďalších svedkov, no presný počet nevedela uviesť. „Nepočítala som ich, je ich dosť,“ povbedala s tým, že všetci vypovedajú v zhode s Kaštanom a Černákom. Okrem výpovedí svedkov neexistujú žiadne iné dôkazy. „Medzi svedkami je aj osobná ochranka z 3D Security, ktorú platila Markíza  a ďalšie osoby, ktorí v tom čase boli na parkovisku,“ povedala Matrtajová.

Černák sa priznal, detaily vraždy sedia

Kľúčové spovede bossov v
Zobraziť galériu (4)

Za môjho klienta: „Bolo vznesené voči nemu obvinenie za trestný čin vraždy spolupáchateľstvom v štádiu prípravy. Ku skutku sa priznal,“ povedal František Polák, právnik mafiánskeho bossa Mikuláša Černáka. Detaily prípravy vraždy sa mali udiať, ako bolo už zverejnené v médiách. Černákov advokát to priznal. „Viac menej áno,“ povedal Polák.

Černák si to pamätá

Kľúčové spovede bossov v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Či dal vyšetrovateľ návrh na vzatie do väzby Pavla Ruska, zatiaľ stále nie je známe. Jeho výsluch už skončil. Černák začal rozprávať už v roku 2014. Vtedy poskytol polícii informácie, ktoré dovtedy ani oni nemali. „Medzitým poskytol aj niektoré operatívne informácie a medzi nimi bola aj táto informácia,“ tvrdí Polák. „Uviedol to, čo si pamätal. To, čo bolo známe.“ Či sa niekto ďalší, trebárs z prostredia mafiánov, priznal k skutku, Polák neprezradil. Povedal však, že Černákova výpoveď nie je jediná.

Kauza Rusko, Odchod Kaštana

Zatknutie Ruska

Kľúčové spovede bossov v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Bývalého riaditeľa Markízy Pavla Ruska zatkli policajti v pondelok. Ešte v roku 1997 si mal objednať vraždu svojej spoločníčky v TV Markíza Sylvie Volzovej.  Od zatknutia je v cele policajného zaistenia, v ktorej strávil aj noc.

Dnes ako prvého predviedli na policajné prezídium Mikuláša Černáka, ktorý  už v roku 2014 vyhlásil, že prehovorí o všetkých vraždách, s ktorými mal niečo spoločné.

Ruskov dom v Záhorskej Bystrici zíva prázdnotou
Zobraziť galériu (4)
Ruskov dom v Záhorskej Bystrici zíva prázdnotou

Ako druhým bol predvedený Miloš Kaštan, ktorý bol považovaný za pravú ruku Černáka. Štvrtým obvinených okrem Ruska je boss sýkoriek Robert Lališ.

Podsvetie malo Volzovú uniesť, donútiť ju podpísať podiely televízie na inú osobu a potom ju zlikvidovať. Pavol Rusko údajne vyplatil aj zálohu pol milióna korún. Detaily prípadu ale oficiálne ešte nikto nepotvrdil. Vražda mala stáť celkovo 20 miliónov korún.

Obvinený vinu odmieta

Rusko podal sťažnosť voči uzneseniu o vznesení obvinenia, svoju vinu popiera. Uviedol to jeho obhajca Marek Para. „Vinu odmietol a poskytol logickú verziu skutkového deja, ktorá ho zbavuje podozrenia,“ povedal Para. Jeho klienta však naďalej zadržiava polícia, podľa informácií obhajcu by sa v stredu (25.10.) malo rozhodnúť, či vyšetrovateľ v tejto veci podá podnet k návrhu na vzatie do väzby, alebo nie. Para tvrdí, že vo veci už vypovedali traja obvinení, výsluch posledného z nich je podľa jeho informácií naplánovaný na začiatok budúceho týždňa.

Obhjcovia Pavla Ruska - Rusko ostáva v režime zadržania

Polícia bližšie informácie k prípadu neposkytla. „Vzhľadom na to, že v predmetnej veci prebiehajú procesné úkony, nie je v súčasnosti možné poskytnúť bližšie informácie,“ uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl.  

Viac o téme: Mikuláš ČernákPavol RuskoRóbert LališMiloš KAštan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu