Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

MZV: Do troch rokov pôjdeme do USA bez víz

BRATISLAVA - Slovensko víta americký zákon, ktorý stanovuje nové podmienky pre bezvízový styk.

"Celkom určite sa nedá hovoriť o neúspechu, alebo že by sme boli z niečoho sklamaní," povedala dnes v Bratislave štátna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí Diana Štrofová. To, že zákon získal v oboch komorách Kongresu veľkú podporu, vníma ako jasný signál, že USA majú záujem o zrovnoprávnenie cestovania pre občanov členských krajín únie.

Bezvízový styk možno podľa odhadov Štrofovej očakávať do troch rokov. USA budú rušiť víza postupne, podľa toho, ako ktorý štát splní podmienky. Pripustila, že Česi možno budú chodiť do USA bez víz skôr ako Slováci.

Nový americký zákon o národnej bezpečnosti si vyžiada viacero opatrení na americkej strane, ako je napríklad kontrola odchádzajúcich cudzincov, aby sa zistilo, koľko ľudí si nelegálne predĺži pobyt. Slovensko a ďalšie krajiny musia v spolupráci s USA naštartovať systém výmeny informácií. Niektoré požiadavky sa prekrývajú so schengenskými, napríklad biometrické údaje v pasoch. Štrofová predpokladá, že kým USA začnú uplatňovať tento zákon, môže SR splniť aj podmienku maximálne desiatich percent odmietnutých žiadostí o víza. Slovensko je dnes tesne nad požadovanou hranicou, trend je podľa MZV klesajúci.

Štátna tajomníčka chce v septembri požiadať amerického veľvyslanca Rodolpha Valleeho, aby ambasáda zobjektivizovala posudzovanie žiadostí o víza. Myslí si, že dnes má priveľký priestor subjektívny názor posudzujúceho. Nový systém bude rovnaký pre všetkých žiadateľov a bude fungovať cez internet.

Zákon, ktorý čaká na podpis prezidenta Busha, požaduje o.i. do troch rokoch zaviesť systém na skenovanie všetkých batožín a cestujúcich, zvýšenie letiskovej bezpečnosti a rozdelenie grantov na ochranu terorizmom ohrozených miest. Oproti pôvodnému návrhu obsahuje aj 10 percentnú hranicu odmietnutých žiadateľov o víza. Pod ňou je dnes len Česko a Estónsko. Po prvých skúsenostiach s novým systémom určia aj percentuálnu hranicu pre ľudí, ktorí nelegálne zostanú v USA.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu