Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

MZV: Bezvízový program USA neprináša riešenie

Ministerstvo zahraničných vecí SR
Ministerstvo zahraničných vecí SR

BRATISLAVA - Ministerstvo zahraničných vecí (MZV) SR považuje novú legislatívu, ktorá umožňuje reformu bezvízového programu Spojených štátov amerických, za krok k vyššej bezpečnosti a dostupnosti cestovania do USA bez víz.

"Je nám však ľúto, že zachováva kritérium odmietnutých žiadostí, i keď ho posúva z 3 % na splniteľných 10 %, hoci existujú oveľa dokonalejšie a objektívnejšie metódy na zisťovanie imigračného rizika," uviedol hovorca rezortu Ján Škoda. Podľa neho Slovensko urobí všetko pre to, aby sme nové bezpečnostné kritériá splnili čo najskôr. Od príslušných amerických úradov zas očakávajú, že tiež rovnako pružne a rýchlo zareagujú.

Škoda pripomenul, že Slovensko je blízky spojenec Spojených štátov amerických a nepredstavuje pre ne žiadne bezpečnostné riziko. Bezvízový styk by podľa neho výrazne pomohol rozvoju vzájomných hospodárskych a obchodných stykov a kontaktov medzi obyvateľmi oboch krajín. Kongresom schválená legislatíva nepredstavuje podľa MZV dostatočné a konečné riešenie. Slovensko je preto pripravené posúdiť s partnermi z Koalície pre vízovú rovnosť, Európskej únie a Spojených štátov ďalšie možnosti pre čo najskoršie zrušenie vízovej povinnosti pre všetky krajiny Európskej únie.

Slovensko oceňuje osobné úsilie prezidenta USA Georgea W. Busha, členov jeho administratívy a mnohých členov Kongresu USA, ktorí na reforme bezvízového programu pracovali. Súčasne vyjadruje poďakovanie Európskej komisii a partnerom v Európskej únii za politickú podporu a veríme, že bude pokračovať až do definitívneho zrušenia vízovej povinnosti pre občanov SR a ostatných dotknutých krajín EÚ.

Demokratmi vedený americký Senát schválil v noci zo štvrtka na piatok 85 hlasmi proti 9 zákon o národnej bezpečnosti. Súčasťou nového zákona sú aj podmienky na bezvízový styk. Česká republika by mala tieto podmienky spĺňať, Slovensko však údajne nie. Po podpise prezidenta budú americké úrady 6 až 12 mesiacov preverovať, ktoré krajiny spĺňajú stanovené podmienky.

Nový zákon umožní, aby ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť USA udeľovalo výnimky z trojpercentnej hranice odmietnutých žiadostí o víza za posledné tri roky. V krajine, ktorej udelia takúto výnimku, však nesmie počet odmietnutých žiadostí za posledný rok prekročiť desať percent. Počet návštevníkov USA z tohto štátu, ktorí prekročili povolenú dĺžku pobytu, nesmie prekročiť určité percento, ktoré však zatiaľ nebolo určené. V ČR americké víza neudelia asi 9 percentám žiadateľov ročne, čo znamená, že na Čechov by sa mal nový zákon vzťahovať. Z ďalších nových členských krajín EÚ tieto podmienky spĺňa už len Estónsko.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu