Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Úrad prokuratúry nepriniesol dobré správy: Extrémizmus u nás nebezpečne stúpol

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Jakub Julény)

BRATISLAVA - Extrémizmus zaznamenal na Slovensku za posledného trištvrte roka prudký nárast.

"Začaté trestné stíhania vo veciach pre trestné činy extrémizmu zaznamenali číselne prudký nárast, čo vyplýva aj zo štatistík k 30. septembru. Začatých bolo 130 trestných stíhaní vo veciach extrémizmu. Obžalované boli dve osoby, dohodu o vine a treste uzatvorili dve osoby a jedna osoba bola odsúdená," uviedla Jana Tökölyová, hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

Podľa jej slov stále dominuje problematika trestných činov pravicového extrémizmu, neofašizmu, ako aj rad nenávistných trestných činov proti príslušníkom rómskej či židovskej komunity. Z trestných činov extrémizmu dominujú nasledovné skutky.

"Prezentácia fašistickej symboliky na sociálnych sieťach (hákové kríže, fašistická/nacistická symbolika z druhej svetovej vojny), rôzne komentáre k týmto symbolom, navádzajúce na akceptáciu tejto zvrátenej ideológie, ktorá v minulosti spôsobila smrť miliónov ľudí, verejná propagácia rasistických myšlienok - najmä prostredníctvom internetu, schvaľovanie a nabádanie na potláčanie práv jednotlivých menšín, verbálne útoky na Rómov, utečencov, židovskú komunitu, narúšanie verejného poriadku v štáte," objasnila ďalej hovorkyňa ÚŠP.

Viaceré vyššie popísané útoky boli spáchané pod vplyvom alkoholu, ktorý berie páchateľom zábrany a navodzuje pocit väčšej sily - tzv. krčmové bitky s extrémistickým motívom. ÚŠP sa zameriava okrem trestného stíhania prípadov extrémizmu na pôsobenie v strategických orgánoch/inštitúciách na boj proti extrémizmu, dodala mimo iného hovorkyňa.

Viac o téme: ExtrémizmusSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu