Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ľudmila sa musela k lekárovi doslova dobýjať: Ďalší smutný príbeh nášho zdravotníctva

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock)

KYSUCKÉ NOVÉ MESTO - Niekoľkodňové čakanie, skoré vstávanie a stále nič. Ľudmila sprevádzala manžela na rôznych vyšetreniach, ktoré absolvuje pravidelne každý rok. Kameňom úrazu sa však stala urológia, kde sa na rad dostali až po niekoľkých týždňoch.

Ľudmilin manžel absolvoval vyšetrenie očí, nefrológiu i diabetológiu. Problémom sa však v Kysuckom Novom Meste stalo urologické vyšetrenie. "Lekár v Kysuckom Novom Meste ordinuje dvakrát do týždňa v zdravotnom stredisku. Lekár vyšetrí 20 pacientov," opisuje situáciu Ľudmila. 

Jej muž sa snažil na vyšetrenie dostať štyrikrát. Zakaždým mal problém dostať sa na zoznam v čakárni. V utorok sa vybrali k lekárovi už o tretej ráno. "Skutočne spolu s dievčinou od susedov sme boli prví," dodala s tým, že sa rad čakajúcich začal pomaly napĺňať. "Okolo štvrtej ráno nás bolo asi 15."

Po niekoľkých týždňoch sa dočkali vyšetrenia

Sestrička prišla o pol šiestej a ľudia sa začali zapisovať do poradovníka. "Po zápise poradia sme išli domov. Manžel sa tam okolo pol ôsmej vrátil. Na vyšetrenie ho zobrali okolo ôsmej. A takto je to vraj každý deň, keď lekár ordinuje."

"Pozrela som sa na nevyspaté tváre čakajúcich, bolo mi veľmi ľúto najmä starých ľudí." Niektorí starí ľudia ledva stáli na nohách, netrpezlivo čakali a mnohí sa na vyšetrenie ani nedostali. "Verte, mám 69 rokov, ale takéto ponižujúce hodiny som ešte nezažila."

"Je pred voľbami do VÚC. Páni poslanci, kde sú vaše sľuby spred štyroch rokov, ktoré ste dali ľuďom, že budete pre nich robiť všetko najlepšie? Nežiadam vás, aby ste vystáli rad namiesto nich. Skúste sa zamyslieť a spríjemniť život obyčajných, v mnohých prípadoch, starých ľudí," dodala Ľudmila.

Manažovanie pacientov je na každom lekárovi

"Manažovanie pacienta je na každom lekárovi a príslušnom vyššom územnom celku. Ministerstvo zdravotníctva  problematiku citlivo vníma a najmä z dôvodu, aby mal pacient dostupnejšiu zdravotnú starostlivosť," uviedla pre Topky hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová s tým, že sa snažia podobným situáciám predísť aj pripravovanými zmenami. 

Nová legislatíva z dielne rezortu by mala podľa Eliášovej zabezpečiť väčšiu dostupnosť lekára pacientovi. "Návrh určuje, aby praktickí lekári ambulovali minimálne 35 hodín v týždni a najmenej dvakrát do 15.00 h. Novela je aktuálne v legislatívnom procese, zmeny by následne mali začať platiť od novembra," dodala Eliášová.

VÚC sa k prípadu nevyjadrila.

Viac o téme: OšetrenieLekárKysucké Nové MestoRadola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu