Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

PRÁVE TERAZ Rakúsko začalo kontroly na hraniciach so Slovenskom!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Christian Bruna)

BRATISLAVA - V rámci boja proti prevádzačom začalo Rakúsko s náhodnými kontrolami v blízkosti hraníc so Slovenskom. Dôvodom spoločnej akcie príslušníkov polície a armády je skutočnosť, že čoraz viac prevádzačov sa snaží dostať utečencov na sever Európy cez Slovensko, povedal rakúsky minister obrany Hans Peter Doskozil v rozhovore pre dnešné vydanie nemeckého denníka Die Welt.

"V Rakúsku sa doteraz nestalo, aby vojaci pomáhali pri klasickej policajnej činnosti. Ale je to potrebné, povedal Doskozil.

Podľa rakúskeho sociálnodemokratického ministra vznikli nedávno na Balkáne nové pašerácke trasy, "keďže Maďarsko a Macedónsko výrazne posilnili ochranu vonkajších hraníc EÚ".

"Zaznamenali sme, že mnohí utečenci, ktorí v súčasnosti prichádzajú napríklad z Grécka a Srbska, sa najnovšie pokúšajú dostať ďalej na sever po trase vedúcej cez Slovensko. Prechádzajú cez Rumunsko alebo Bulharsko," konštatoval Doskozil.

Tvrdí, že tzv. balkánska cesta napriek sprísneným hraničným kontrolám stále nie je úplne uzavretá. Pripomenul, že tento rok prišlo do Rakúska takmer 20.000 nových utečencov, z ktorých 12.000 požiadalo o azyl. Viedeň predpokladá, že približne 8000 žiadateľov sa dostalo do Rakúska cez Balkán.

Pohraničná agentúra EÚ Frontex nedokáže podľa Doskozila vonkajšie hranice Európy ochrániť do takej miery, ako je potrebné. Rakúsko preto vypracovalo akčný plán pre stredoeurópske krajiny pre prípad novej utečeneckej vlny. Zapojí sa doň polícia, armáda i civilisti, minulý týždeň sa už uskutočnilo aj cvičenie, uviedol Doskozil.

 

Viac o téme: MigráciaSlovenskoRakúskoUtečenecká kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu