Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Obyvatelia sídliska v Snine spísali petíciu proti Rómom

SNINA – Mestský úrad v Snine rieši petíciu obyvateľov Sídliska 1, ktorí sa sťažujú na správanie sa rómskej komunity.

Petíciu podpísalo vyše 250 občanov, ktorí poukazujú na vandalizmus, rušenie nočného pokoja i na nevhodné vulgárne výrazy, ktorými ich denne Rómovia obťažujú. Petičný výbor žiada zrušenie uznesenia mestského zastupiteľstva, na základe ktorého mesto predalo Združeniu Rómov pod Vihorlatom bytovky, kde dnes žije asi 600 Rómov.

Ako uviedol pre agentúru SITA primátor mesta Štefan Miľovčík, začiatkom júla zvolal spoločné stretnutie predstaviteľov mesta, mestského úradu, mestskej polície, správcu bytových domov a petičného výboru, kde prijali niekoľko opatrení. Jedným z nich je posilnenie hliadok na Sídlisku 1 hlavne vo večerných hodinách a v noci.

V spolupráci so štátnou políciou urobili kontrolu nájomníkov, či sa v bytoch nezdržujú ľudia bez trvalého pobytu na tejto adrese. Nezistili však závažnejšie porušenia. V kontrolách budú pokračovať.

Bytovky Združeniu Rómov pod Vihorlatom predali ešte v minulom volebnom období, čo Miľovčík nepovažuje za šťastné rozhodnutie poslancov a jeho predchodcu. Na túto tému chce hovoriť na septembrovom rokovaní zastupiteľstva, ale k zmene vlastníctva bez vzájomnej dohody s rómskym združením nedôjde.

Miľovčík sa chce s obidvoma stranami sporu pravidelne stretávať. Zo strany Rómov zaznela požiadavka, aby ich na stretnutiach zastupovala rómska aktivistka Jarmila Kotlárová. Sninský primátor to bude akceptovať a mieni ju k tejto aktivite vyzvať. Ako ďalej uviedol, Kotlárová síce nebýva na spornom sídlisku, ale s prácou s rómskou komunitou má viacročné skúsenosti z Komunitného centra Rómov Ternipen.

Hoci bytovky na Sídlisku 1 už nepatria mestu, pracovníci odboru sociálneho MsÚ s ich nájomníkmi spolupracujú. Ako uviedla vedúca odboru Jana Makajová, venuje sa im jedna komunitná sociálna pracovníčka a štyri asistentky, ktoré sú s Rómami v dennom kontakte. Pre 20 rodín, ktoré poberajú sociálne dávky, robia osobitného príjemcu a z týchto peňazí splácajú starý dlh vo výške 170 tis. Sk za vodu.

Na Sídlisku 1 mesto zriadilo centrum, v ktorom sa venujú Rómom. Na sídlisku je tiež škola, ktorú navštevujú rómske deti.

Milovčík vidí problém aj v tom, že na sídlisku žije veľa nerómskych dôchodcov, ktorí sú citlivejší na hluk. Rómovia žijú v malých bytoch s mnohými deťmi, ktoré sa cez prázdniny zdržujú viac ako inokedy na ulici aj bez dozoru rodičov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu