Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Dvaja Rómovia z Luníka IX. získali prácu v U. S. Steel Košice

Šestnásť úspešných absolventov kurzu Strojník hutnických zariadení z radov obyvateľov košického sídliska Luník IX prevzalo z rúk prezidenta US Steel Davida Lohra (vpravo) certifikát o absolvovaní kurzu. Zobraziť galériu (3)
Šestnásť úspešných absolventov kurzu Strojník hutnických zariadení z radov obyvateľov košického sídliska Luník IX prevzalo z rúk prezidenta US Steel Davida Lohra (vpravo) certifikát o absolvovaní kurzu. (Zdroj: ČTK)

KOŠICE - Ďalší Rómovia získali dnes trvalé zamestnanie v dcérskej spoločnosti oceliarní U.S. Steel Košice. Skupina Rómov absolvovala špeciálny vzdelávací kurz, z nich dvaja najlepší získali zmluvu na trvalý pracovný pomer. Ostatní budú v podniku pracovať bez zmluvy na neurčitý čas. Oceliarenská spoločnosť takto za štyri roky zamestnala 150 Rómov.

"Naša spoločnosť ponúka trvalý pracovný pomer tým Rómom, ktorí zatiaľ v práci obstáli najlepšie a najlepšie výsledky mali aj v kurze," povedal prezident železiarní David Lohr. Rómovia absolvovali kurz Strojník hutných zariadení, ktorý spoločnosť pripravila spolu so Stredným odborným učilišťom hutníckym. Fabrika v roku 2002 spustila projekt zamestnávania Rómov s obcou Veľká Ida. V súčasnosti zamestnáva Rómov aj z košického sídliska Luník IX a Šace.

Na Slovensku je medzi Rómami vysoká nezamestnanosť. Firmy tvrdia, že sa ich zamestnávaniu nevyhýbajú, problémom je však vraj ich nízke vzdelanie a nedostatočná kvalifikácia.

"Dali nám možnosť zúčastniť sa kurzu a získať trvalú pracovnú zmluvu, som rád, že som dostal takéto miesto," povedal novinárom po podpise pracovnej zmluvy Jozef Horváth, ktorý je z Luníka IX a pôvodne je vyučený maliar. Robotnícke miesto získal v dcérskej spoločnosti oceliarní Vulkmont. Priemerná mzda robotníka v podniku vlani dosiahla 26.000 korún, povedal novinárom riaditeľ spoločnosti Patrik Ivanišin.

Na kurze na hutníckom učilišti Rómovia prešli praktickými predmetmi a získali zručnosti pri obrábaní kovov či zváraní. Podobné kurzy chce oceliarenský podnik organizovať aj v budúcnosti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu