Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Nebezpečný losos z Poľska v Dánsku zabíjal: V ohrození môžu byť aj Slováci

  Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Dánski hygienici prišli so život ohrozujúcim zistením. Počas náhodnej kontroly v maloobchodných prevádzkach objavili nebezpečnú baktériu listériu. Nachádza sa v poľských baleniach chladeného údeného lososa. Je možné, že škodlivú potravinu máte doma aj vy.

Ak ste milovníkmi lososov, dajte pozor na tie od poľskej firmy BK Salmon. V Dánsku si nebezpečná potravina už vyžiadal svoje obete. K obyvateľom sa dostala cez obchodný reťazec, ktorý potravinu zadováža z Poľska. Pobočky má tiež v Nemecku, Švédsku a spomínanom Poľsku. 

Život ohrozujúca baktéria

Laboratórne testy potvrdili listeriózu. Ide o baktériu, ktorá už v Dánsku zobrala život jednému konzumentovi. Ďalší traja sú vo vážnom stave. Ide o ľudí vo veku 55 – 96 rokov. Ako povedali, za ich zdravotný stav môže s najväčšou pravdepodobnosťou konzumácia poľského lososa. 

Nebezpečný losos z Poľska
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Na problém upozornil portál Foodqualitynews.com. Dánski hygienici už odobrali vzorky aj z iných výrobkov fabriky BK Salmon a čakajú na výsledky. "Čakáme na informácie od poľských úradov ohľadom ich vyšetrovania a distribúcie výrobkov, ktoré mohli byť tiež nakazené," cituje portál hovorcu dánskych hygienikov.


Prečítajte si aj:

Kvalitnejšie potraviny u susedov? Potravinárska komora sa obracia k Ficovi


Steen Ethelberg zo Statens Serum Institut prezradil, že sa môže objaviť viac nakazených rýb. Podotkol ale, že hlavný zdroj infekcie odhalili. "Listéria sa najčastejšie nachádza v losose, prípadne surovom či údenom mäse. Inkubačná doba je až tri týždne, takže sa môžeme dočkať aj ďalších nakazených," povedal. 

Nebezpečný losos z Poľska
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Nebezpečnú potravinu stiahli z trhu

Dánsky reťazec už stiahol asi 600 kontaminovaných produktov z prevádzok v Dánsku a tiež z reťazca Metro v Poľsku. Ak ste teda lososa kupovali tam, dajte pozor a radšej ho nejedzte. "Momentálne nemáme v ponuke už žiadne výrobky od tohto poľského spracovateľa. Zatiaľ je príliš skoro povedať, či s ním budeme spolupracovať aj naďalej. Vieme však zo skúseností z celej Európy, že keď sa raz listerióza niekde objaví, je veľmi ťažké sa jej úplne zbaviť," doplnil hovorca dánskeho reťazca s tým, že hľadajú nového dodávateľa, lebo konzumácia údeného lososa je v krajine mimoriadne obľúbená. 

Viac o téme: Losos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu