Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Pozor na hady, nájdete ich všade

Štefan Kiernos drží užovku. Hady má rád, má však pred nimi rešpekt.
Štefan Kiernos drží užovku. Hady má rád, má však pred nimi rešpekt.

KOŠICE – Dovolenkári, pozor! V týchto horúčavách môžete v prírode častejšie natrafiť na hady. Aj ony totiž reagujú na extrémne teplo.

Častejšie ich môžete nájsť vyhrievať sa na skalách, či chladiť sa v potokoch alebo tieni. Stáva sa, že had spadne do bazéna pri dome, či priplazí sa na terasu domu. Netreba však prepadnúť panike, ale pokojne sa hadovi vyhnúť.

"Hadov zásadne nedráždime, nepicháme do nich palicami, nehádžeme po nich kamene, neskúšame sa ich dotknúť. Vtedy môžu začať útočiť a pohrýzť človeka. Ak hada necháte v pokoji odplaziť sa, respektíve od neho ustúpite, nič vám neurobí," tvrdí košický chovateľ hadov Štefan Kiernos. Všetkým zberateľom lesných plodov radí, aby pri zbere radšej v húštine najprv trošku poklepali palicou a až potom začali zbierať. "Tak by vyplašili napríklad spiaceho hada. Dali by mu aj čas na bezpečný únik. Ak však v kríkoch pristúpite vretenici chvost, alebo šliapnete blízko jej hlavy, v rámci obranného inštinktu had zaútočí a človeka uhryzne," dodáva Š. Kiernos.

V horúčavách sa stáva, že hady vyhľadávajú aj miesta na schladenie. Preto ich môžeme stretnúť v podstate všade. "Už sa stalo, že užovka spadla do bazéna pri dome a nevedela vyjsť. Ďalšia zas zablúdila a priplazila sa až na terasu rodinného domu. Pani ju prikryla hrncom a privolala pomoc," vysvetľuje Š. Kiernos. Tvrdí, že hadov netreba dráždiť. "Aj ja mám rešpekt pred každým hadom. Aj keď idem niekam do domu chytiť zatúlaného hada, dávam pozor. Viem, ako sa správajú a pristupujem k nim opatrne," dodáva Š. Kiernos.

Rada lekára

Ak by vás predsa len uhryzla vretenica, treba okamžite vyhľadať lekára. "Miesto uhryznutia je bolestivé, ostanú dva vpichy, slabo krvácajúce, môže sa vyskytnúť i podliatina. Postihnuté miesto - najčastejšie končatinu - znehybnite, uhryznutému človeku podajte nealkoholické nápoje a vyhľadajte čo najskôr lekára," vysvetľuje Jozef Kolinovský, primár centrálneho prijímacieho oddelenia FNLP, pracoviska na Triede SNP v Košiciach.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu