Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Dobšinská ľadová jaskyňa: Vitajte v zamrznutom kráľovstve!

Sestry Justina (11) a Agnes (16) z Litvy sa poriadne obliekli, pretože v jaskyni je chladno. Jaskyňa ich uchvátila. Zobraziť galériu (6)
Sestry Justina (11) a Agnes (16) z Litvy sa poriadne obliekli, pretože v jaskyni je chladno. Jaskyňa ich uchvátila. (Zdroj: Nový Čas)

STRATENÁ - Aj v týchto úmorných horúčavách šplhajúcich sa až k štyridsiatke je miesto, kde sa dá príjemne ochladiť. Prirodzenou „mrazničkou“ je vyhľadávaná Dobšinská ľadová jaskyňa.

Priemerná teplota vnútri je mínus dva stupne Celzia a návštevník pri vstupe aj výstupe zažije poriadny šok. „Počas leta teplota v niektorých častiach jaskyne vystúpi až na pol stupňa nad nulou, v zime však klesne na mínus šesť,“ povedal sprievodca Jaroslav Oravec, ktorý si pochvaľoval síce chladný, no zároveň zdravý vzduch. „Ešte v zime nahromadený chladný vzduch nemá kde uniknúť, lebo spodný otvor do jaskyne je zahataný,“ vysvetlil sprievodca unikátnej jaskyne, ktorú sprístupnili už v roku 1871.

Jaskyňa má zaľadnené časti Veľká a Malá sieň, Ruffínyho koridor a Zrútený dom. Prehliadková trasa meria takmer 500 m. Aj v horúcich slnečných dňoch teda stačí zísť len niekoľko metrov pod zem a návštevník sa ocitne v ľadovom kráľovstve chladu a dokonalých výtvorov prírody.

Jaskyňu chodia obdivovať aj turisti z Poľska, Maďarska, Česka, Nemecka a aj Litvy. Mimochodom, známy krasokorčuliar Karol Divín v tejto jaskyni dokonca aj trénoval. Pravda, pred 50 rokmi, teraz to už povolené nie je. Vstupné do jaskyne je 180 korún.

Z HISTÓRIE JASKYNE


Zásluhou mesta Dobšiná jaskyňu sprístupnili v roku 1871. Navštívil ju aj P. O. Hviezdoslav a S. H. Vajanský, v roku 1890 sa vo Veľkej sieni konal koncert na počesť Karola Ľudovíta Habsburského. Známa bola aj letným korčuľovaním, ktoré sa prvýkrát uskutočnilo v roku 1893. Jaskyňa predstavuje najvýznamnejšie zimovisko netopiera fúzatého, spolu v nej žije až 12 druhov chránených netopierov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu