Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Pod Tatrami bol najteplejší júlový deň v histórii

(Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Rekordné horúčavy dnes meteorológovia zaznamenali v ôsmich mestách SR.

Rekordné teploty zaznamenali v Bratislave, Hurbanove, v Piešťanoch, Nitre, Lučenci, Sliači, v Žiline a Poprade.

V Poprade bolo dnes mimoriadne horúco. Popoludní vystúpila teplota až na 32,8 stupňov Celzia, čím o 3,1 stupňa prekonala doterajšie denné maximum pripadajúce na 17. júl. Doteraz najteplejší 17. júl bol v roku 1958, keď meteorológovia namerali 29,7 stupňov Celzia. Dnešný deň bol zároveň najteplejší júlový deň v histórii meteorologických meraní v Poprade. Najvyššia nameraná teplota v júli v Poprade mala doteraz hodnotu 32,7 stupňov Celzia z 30. júla 1994. Len 0,7 stupňa chýbalo na vyrovnanie absolútneho maxima z 21. augusta 2000, keď teplota v Poprade vystúpila na 33,5 stupňov Celzia.

Podľa vedúceho meteorologickej stanice Slovenského hydrometeorologického ústavu v Poprade Pavla Zahoranského je tohtoročný júl zaujímavý aj z ďalšieho pohľadu. Doteraz zaznamenali meteorológovia v Poprade v júli len dva letné dni, keď teplota vystúpila nad 25 stupňov, ale až tri tropické, keď teplota vystúpila nad 30 stupňov. Priemerne je pritom v Poprade len 1,5 tropického dňa za rok. V stredu očakáva P. Zahoranský v Poprade opäť teploty nad 32 stupňov Celzia.

Na dnešné popoludnie meteorológovia predpovedali slnečno a extrémne teplo. Najvyššia denná teplota by sa mala vyšplhať na 34 až 38, na Kysuciach, Orave a v Liptove miestami okolo 32 stupňov.

V Prahe padali teplotné rekordy už tretí deň >>
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu