Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Gašparovič: Dal si zmraziť vlastnú krv

Ivan Gašparovič môže pomôcť sebe, ale aj úplne neznámym ľuďom. Zobraziť galériu (3)
Ivan Gašparovič môže pomôcť sebe, ale aj úplne neznámym ľuďom. (Zdroj: Nový Čas)

RUŽOMBEROK - Prezident Ivan Gašparovič má zmrazenú vlastnú krv. Zachrániť tak môže život nielen sebe, ale aj hociktorému milionárovi či bezdomovcovi.

Krv hlavy štátu skladujú už tretí rok v národnom centre v ružomberskej vojenskej nemocnici. Onedlho by sa do mraziaceho boxu mala dostať aj najvzácnejšia tekutina ministra obrany Františka Kašického.

Krv sa môže skladovať za normálnych okolností maximálne štyridsať dní. Pri hĺbkovom zmrazení je to prakticky donekonečna.

„Treba si uvedomiť, že krv nie je iba vzácna tekutina. Je to tekutý orgánový systém a každý darca akoby dával niektorý zo svojich orgánov,“ povedal Juraj Mitura, primár oddelenia hematológie a transfúziológie. Toto zariadenie doslova plní krvou a plazmou železné zásoby štátu pri krízových situáciách. „Skladujeme plazmu, ktorou by sme mohli pomôcť stovke popálených ľudí,“ povedal Igor Čombor, riaditeľ vojenskej nemocnice.

Krv môže darovať iba 100-percentne zdravý človek. Podobných zariadení v Európe je málo, najbližšie z nich je až v Prahe. „Človek, ktorý daruje krv, musí byť stopercentne zdravý. Darcov si vyberáme. Teda náš prezident je určite zdravý ako buk, keďže sme mu krv zobrali,“ dodal Juraj Mitura.

Podľa slov hovorcu prezidenta Marka Trubača krv v ružomberskej nemocnici odovzdal Gašparovič počas zdravotnej prehliadky. „Nejde o ojedinelú záležitosť. Pán prezident daroval krv aj ako študent, raz mu ju odobrali aj priamo v Prezidentskom paláci,“ dodal Trubač.

AJ AKO DOPING


Zásoby z krvnej banky v Ústrednej vojenskej nemocnici sa môžu využiť napríklad pri veľkých nešťastiach alebo na pomoc zraneným po teroristickom útoku. Trvanlivosť najvzácnejšej tekutiny je pri dôkladnom schladení v podstate neobmedzená. Zmraziť krv si dávajú aj niektorí športovci. A to ako formu nelegálneho dopingu. Ak im pichnú niekoľko týždňov schladenú krv, údajne vzrastá ich výkonnosť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu