Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Na Slovensko sa valia búrky a povodne: Vypukne to už o pár hodín, najohrozenejšie miesta!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (8)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Vadim Ghirda)

BRATISLAVA - Počasie nás cez víkend opäť poriadne potrápi. Krátko na to, čo sme sa spamätali z ničivej smršte, ktorá sa prehnala západným Slovenskom, nás čaká ďalší extrém. Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu varujú pred búrkami a následnými povodňami. Naše územie zasiahnu už v sobotu. V nedeľu očakávame výrazné ochladenie.

Cez víkend platí výstraha pred povodňami

Slovenský hydrometeorologický ústav varuje pred prívalovými povodňami na sever Slovenska, ktoré môžu spôsobovať škody na majetku menšieho rozsahu. Výstraha prvého stupňa platí od soboty od 18:00 do pondelka do 6:00, a to v okresoch Púchov, Považská Bystrica, Bytča, Žilina - sever, Martin, Turčianske Teplice, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Žilina - Rajčanka. Informoval o tom SHMU na svojej internetovej stránke.

Búrky sa k nám valia z Nemecka. Cez týždeň boli kvôli nim pozastavené niektoré lety. Presunuli sa na územie Česka, kde tiež platí výstraha pred silným dažďom a povodňami. Odtiaľ mieria na naše územie. 

Na Slovensko sa valia
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

Prepoveď počasia na sobotu a nedeľu

SOBOTA - V plytkej brázde nízkeho tlaku vzduchu nad strednou Európou postúpi od západu nad Slovensko zvlnený studený front. V noci bude jasno až polooblačno, nad ránom na juhozápade miestami oblačno. Najnižšia nočná teplota 20 až 15, v horských dolinách a kotlinách 15 až 10 stupňov Celzia. Fúkať bude slabý južný, nad ránom na krajnom juhozápade severozápadný vietor 4 až 8 m/s (15 až 30 km/h), a tu v nárazoch 14 až 17 m/s (50 až 60 km/h).

Na Slovensko sa valia
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

Cez deň bude jasno až polooblačno, od západu pribúdanie oblačnosti. Miestami, najmä 
na severe prehánky, dážď, ojedinele búrky, aj intenzívne. Najvyššia denná teplota 28 až 33, na krajnom západe a v Žilinskom kraji väčšinou 22 až 27 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 16 stupňov Celzia. 

Na Slovensko sa valia
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

Fúkať bude slabý až mierny južný vietor. Na juhozápade a postupne aj na ostatnom území prevažne severozápadný vietor 3 až 9 m/s (10 až 30 km/h), miestami na juhozápade v nárazoch okolo 15 m/s (55 km/h). Pri búrkach vietor zosilnie. Predpokladané množstvo zrážok - V noci bez zrážok. Cez deň do 10 mm, pri búrkach ojedinele 15 až 25 mm.

NEDEĽA -  V brázde nízkeho tlaku vzduchu sa bude nad našou oblasťou vlniť studený front. Bude oblačno až zamračené, na východe spočiatku prechodne aj polooblačno. Na väčšine územia dážď alebo prehánky, miestami aj búrky, ale v noci na východe zrážky len ojedinele. Lokálne aj intenzívny dážď. Výrazné ochladenie. 

Na Slovensko sa valia
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

Najnižšia nočná teplota 17 až 12 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota 14 až 20, na juhu a na Zemplíne 21 až 27 stupňov Celzia. Fúkať bude severozápadný až severný vietor 3 až 9 m/s (10 až 30 km/h), v nárazoch miestami okolo 15 m/s (55 km/h).

Na Slovensko sa valia
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

Viac o téme: PočasiePredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu