Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Brusel zakáže od septembra predaj týchto spotrebičov: Ľudia ich rekordne nakupujú!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRUSEL - Predaj vysávačov s vyššou spotrebou energie, ktorý bude od septembra obmedzený, sa v posledných týždňoch zvyšuje. Niektorí obchodníci zaznamenajú zvýšenie dopytu až o pätinu. Modely s výkonom viac ako 900 wattov predstavovali 48% predaja vysávačov podláh v prvej polovici roka, podľa GfK.

Vysokovýkonné vysávače postupne zmiznú z trhu do 1. septembra. Do tohto dátumu budú k dispozícii iba zariadenia s maximálnym výkonom 900 wattov. Nové emisie prachu a maximálne hladiny hluku budú tiež regulované. Od septembra 2014 sa môžu predávať len domáce vysávače s maximálnym výkonom 1600 W.

"Zdá sa, že aj nariadenie EÚ ovplyvňuje predaj. Len v júli, keď sa o zmenách začalo viac hovoriť aj v médiách, narástol predaj vysávačov o takmer 15 percent," uviedla hovorkyňa Euronics Lenka Mastešová. Na e-shope Kasa.cz sú dva najpredávanejšie modely s výkonom nad 900 wattov.

Cieľom smernice je okrem iného obmedziť predaj zariadení, ktoré nespĺňajú požiadavky. "O účinnosti vysávačov nerozhoduje príkon (teda spotreba energie) ale ich sací výkon. Spotrebitelia by preto mali hľadať prístroja so sacím výkonom nad 350 wattov, ktoré zaisťujú kvalitné vysávanie," dodala Andrea Čiperová z portálu Elektřina.cz. V prípade obyčajných domácností však toto nariadenie v dohľadnej budúcnosti neprináša žiadne významné úspory v spotrebe elektrickej energie ani v nákladoch na energiu.

Podľa predpisov Európskej komisie nesmú emisie prachu z vysávača prekročiť jedno percento. Vysávače budú musieť byť tichšie, maximálna hladina hluku bude 80 dB. Hadica vysávača, ak je vybavená, musí byť odolná, aby bola ešte použiteľná po 40 000 zaťaženiach. Životnosť motora presahuje 500 hodín.

Zákazníci teraz pri výbere obchodníkov tiež vyberajú iné kritériá ako výkon. "Tými sú napríklad tiché podlahové vysávače s HEPA filtrami a triedou účinnosti A pri vysávaní tvrdých podláh," povedal produktový manažér Kasa.cz Petr Štursa.

Viac o téme: VysávačeVýkonBrusel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu