Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Juh sa novej R2 nakoniec dočká: Koalícia sa zaviazala dodržať sľub

Členovia vládnej koalície
Členovia vládnej koalície (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predsedovia troch strán koalície potvrdili zámer pokračovať vo výstavbe úsekov rýchlostnej cesty R2. Ako dnes po rokovaní koaličnej rady informoval premiér Robert Fico (Smer-SD), všetci traja predsedovia vládnych strán sa jednoznačne prihlásili k tomu, že musia splniť záväzok z programového vyhlásenia vlády pokračovať vo výstavbe R2 zo Zvolena do Košíc.

"Mňa vôbec nezaujíma názor nejakého úradníka. Máme to jasne napísané v programovom vyhlásení vlády a je povinnosťou každého z nás, kto má na toto vplyv, aby sme prijímali rozhodnutia, ktoré tento záväzok naplnia," povedal Fico. "Očakávam od ministra dopravy, pána Érseka, že všetky rozhodnutia v tomto duchu pripraví a predloží a že stavba R2 bude pokračovať, ako sme to navrhli v programovom vyhlásení vlády," uviedol premiér.

Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP) na Ministerstve financií SR v polovici júla označil pokračovanie výstavby rýchlostnej cesty R2 od Kriváňa smerom na Lučenec, Rimavskú Sobotu, Rožňavu a Košice za nerentabilné. Riešením môže byť podľa analytikov napríklad rýchlostná cesta v polovičnom profile alebo modernizácia cesty prvej triedy s vybudovaním obchvatov miest a obcí. “Vytvorí sa tak priestor na financovanie ďalších priorít, ktoré región potrebuje. K dopracovanému návrhu sa vyjadríme, keď bude pripravený,” informoval nedávno ÚHP.

Na finálnom návrhu projektu sa podľa ÚHP stále pracuje a je dobré, že sa vylepšuje. "Spolu s ministerstvom dopravy hľadáme riešenie, ktoré môže byť postavené skôr a lacnejšie ako pôvodný návrh rýchlostnej cesty v plnom profile,” dodal ÚHP.

Pokračovanie výstavby nových úsekov diaľnic a rýchlostných ciest viazne pre nedostatok finančných prostriedkov, ktoré má k dispozícii Ministerstvo dopravy a výstavby SR. Peniaze zo zdrojov Európskej únie v novom programovom období 2014 – 2020 sú už vyčlenené na viaceré rozostavané úseky a na nové úseky tieto zdroje nie sú rezervované.

Viac o téme: DiaľnicaRobert FicoKoalícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu