Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Neštastný pád v Tatrách: Turistka (30) sa pošmykla a skončila v žľabe

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

POPRAD - Záchranári Horskej záchrannej služby (HZS) a leteckí záchranári z Popradu pomáhali v sobotu (15.7.) popoludní 30–ročnej slovenskej turistke, ktorá sa počas prechodu Troma kopami v Západných Tatrách pošmykla na mokrej skale a spadla do žľabu smerom do Žiarskej doliny.

"Turisti, ktorí kontaktovali tiesňovú linku, ju nevideli, len počuli kričať. Sťažovala sa na bolesti v chrbtovej časti, dolných končatinách a ťažkosti s dýchaním. Na pomoc jej okamžite odišli záchranári HZS zo Žiarskej doliny, zo severnej časti Západných Tatier – Zverovky a dvaja záchranári HZS z Nízkych Tatier. O súčinnosť požiadali aj leteckých záchranárov z Popradu," informovala HZS na svojej internetovej stránke.

Leteckí záchranári vysadili v oblasti Troch kôp najskôr lekára, potom dvoch záchranárov HZS, pričom záchrannú akciu komplikovala hmla. "Po lokalizovaní miesta pádu zišli k zranenej, poskytli jej neodkladnú zdravotnú starostlivosť a nabalili ju do nosidiel UT 2000. Následne ju s ďalšími záchranármi spustili pomocou lanovej techniky zhruba 200 metrov do spodnej časti žľabu a na nosidlách transportovali na miesto, odkiaľ ju mohli spolu s lekárom leteckých záchranárov evakuovať v podvese vrtuľníka. Vrtuľník pristál v ústi Žiarskej doliny, kde pacientku preložili na palubu a letecky transportovali do nemocnice v Poprade," doplnili horskí záchranári.

Počas záchrannej akcie požiadali o pomoc aj piati turisti, ktorí boli v danej lokalite so zranenou turistkou. "V strmom a po daždi šmykľavom teréne sa báli postupovať ďalej. Záchranári HZS im pomohli v prechode cez exponované úseky a zostúpili s nimi na Žiarsku chatu, odkiaľ ich vozidlom HZS odviezli do ubytovacieho zariadenia. Na záchrannej akcii sa zúčastnilo 12 profesionálnych a päť dobrovoľných záchranárov HZS a posádka vrtuľníka leteckých záchranárov z Popradu," dodali horskí záchranári.

 

Viac o téme: ZáchranáriTatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu