Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

FOTO Finančná správa varuje Slovákov! Pozor na podvodníkov, nenechajte sa nachytať

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Podvodníci opäť v akcii. Internetom sa šíri hrozba, ktorá sa pokúša zneužiť meno Finančnej správy SR a usiluje sa od ľudí vylákať citlivé údaje.

Správa žiada Slovákov, aby predložili transferovú dokumentáciu. Ak tak adresát neurobí, podvodníci mu hrozia pokutou až do výšky 33-tisíc eur. Autorom podozrivého mailu je hlavná štátna radkyňa Judita Nováková, pričom aj samotná správa odkazuje na web, ktorý je takmer totožný s portálom Finančnej správy. 

Falošný mail
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky.sk)

Tá upozorňuje, že ide o podvod. „Vyzývame preto návštevníkov webu finančnej správy, aby si poriadne skontrolovali zadanú adresu a v žiadnom prípade nereagovali na zaslané maily,“ odporúča finančná správa ľuďom a dodáva, že žiadne podobné výzvy svojim klientom neposiela a ani sa nevyhráža pokutou.

„Finančná správa zároveň oznamuje, že Judita Nováková nie je zamestnankyňou FS a nemá tak oprávnenie na úkony v mene finančnej správy," vysvetľuje a ubezpečuje, že dáta všetkých klientov sú v bezpečí a skopírovanie stránky finančnej správy nemá na nich žiadny vplyv.

Stránka Finančnej správy SR
Zobraziť galériu (4)
Stránka Finančnej správy SR  (Zdroj: Topky.sk)

Stránka, na ktorú sa podvodníci usilujú nalakáť Slovákov
Zobraziť galériu (4)
Stránka, na ktorú sa podvodníci usilujú nalakáť Slovákov  (Zdroj: Topky.sk)

Nejde pritom o prvý prípad, kedy sa podvodníci pokúšali oklamať ľudí takýmto spôsobom. Portál finančnej správy bol skopírovaný už začiatkom tohto roka, keď boli ľudia nabádaní, aby si nainštalovali „Elektronickú komunikáciu".

Išlo pritom o škodlivý softvér, tzv. „ransomware", ktorý neskôr zašifroval súbory v počítači a od používateľov pýtal výkupné takmer 950 eur za ich odšifrovanie.

Viac o téme: Finančná správa SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu