Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vybudujeme moderné ozbrojené sily, uviedol Gajdoš: V Sliači sa predvedie bombardér B-52

Peter Gajdoš. Zobraziť galériu (3)
Peter Gajdoš. (Zdroj: SITA)

SLIAČ - Letecká prehliadka amerických bombardérov B-52 a B1 alebo ukážka chorvátskej akrobatickej skupiny Krídla búrky na lietadlách Pilatus PC-9M budú novinkami na tohtoročných Medzinárodných leteckých dňoch (MLD) SIAF. Uskutočnia sa v dňoch 26. a 27. augusta na Leteckej základni v Sliači.

Po mimoriadnom úspechu španielskej akrobatickej skupiny Patrulla Águila, sa Španielsko v Sliači premiérovo predstaví sólovou akrobaciou na lietadle EF-18M Hornet. Jedným z hostí MLD SIAF bude aj sedemčlenná formácia Al Fursan (rytieri) zo Spojených arabských emirátov. "Zástupcovia tejto svetoznámej akrobatickej skupiny v týchto dňoch navštívili aj Leteckú základňu Sliač, aby sa sami presvedčili, či je na ich prílet všetko pripravené," uviedla  hovorkyňa MLD Zdenka Marhefková.

Bombardér B-52
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Branislav Račko)

„Mňa osobne veľmi teší, že návštevníci najväčšieho leteckého podujatia na Slovensku budú mať prvýkrát možnosť vidieť aj vrtuľníky UH-60M Black Hawk. Realizujeme teda to, čo sme sľúbili, že vybudujeme moderné ozbrojené sily, ktoré budú plniť úlohy v prospech občanov Slovenskej republiky. V najbližších rokoch budú mať využitie práve v rámci domáceho krízového manažmentu," uviedol minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS).

V letovej ukážke sa predstaví napríklad aj unikátny stroj Messerschmitt Me 262, elegán Supermarine Spitfire i belgický A109 Demo Team v dynamickej ukážke na vrtuľníku A109BA. Českí susedia, ktorí patria k tradičným účastníkom MLD, predvedú napríklad stíhačku JAS-39 Gripen.

„Medzinárodné letecké dni aké ponúkame tento rok, tu ešte neboli a dovolím si tvrdiť, že ani dlho nebudú. Vďaka potvrdenej účasti zahraničných akrobatických skupín a vynikajúcich lietadiel, sa môže SIAF rovnať najväčším leteckým dňom vo svete," hovorí generálny riaditeľ MLD SIAF a riaditeľ organizátorskej Slovenskej leteckej agentúry Hubert Štoksa. Návštevníci sa však môžu tešiť aj na ďalšie prekvapenia, ktoré budú organizátori postupne odhaľovať.

Bombardér B-52
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Branislav Račko)

Predvečer MLD SIAF bude patriť aj tento rok odovzdávaniu prestížnych ocenení. Zlaté krídla – Národná cena letectva Slovenskej republiky zviditeľňuje a oceňuje osobnosti, projekty, inštitúcie, spoločnosti a iné subjekty za ich prínos v rôznych oblastiach slovenského letectva. Organizátorom MLD SIAF 2017 je Slovenská letecká agentúra, hlavný programový partner je Ministerstvo obrany SR.

Viac o téme: SliačPeter GajdošBombardér B-52
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu