Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ďalší zvrat v prípade nebohého Gauliedera (✝66): V tele mal liek, na ktorý nemal predpis

František Gaulieder
František Gaulieder (Zdroj: Facebook/František Gaulieder)

GALANTA - Látkou, ktorú našli v tele bývalého poslanca Národnej rady SR Františka Gauliedera po jeho tragickej smrti, bol liek Tramadol. Ide o narkotické analgetikum, ktoré sa používa na zmiernenie bolesti.

Tramadol je v lekárňach dostupný len na lekársky predpis. Gaulieder podľa právneho zástupcu rodiny Jána Foltána takýto liek nemal nikdy predpísaný, ani sa ním nikdy neliečil. Františka Gauliedera zrazil v noci z 24. na 25. marca pri Trnovci nad Váhom v okrese Šaľa vlak. Polícia udalosť vyšetruje ako usmrtenie, ale aj ako obmedzovanie osobnej slobody

Znalec z odboru toxikológie Úradu verejného zdravotníctva zistil Tramadol len vo vzorke moču Gauliedera, v krvi sa už nenachádzal. Nie je zatiaľ jasné, aké množstvo, akým spôsobom a koľko hodín pred smrťou Gaulieder tento liek užil. Podľa Foltána je jasné, že látka musela najskôr byť v krvi. Úlohou znalcov bude zistiť v akom množstve. Zistená koncentrácia v moči dosiahla 6,97 nanogramov na milimeter, prepočet na koncentráciu v krvi nie je zatiaľ súčasťou vyšetrovacieho spisu.

Foltán upozornil, že už bežná liečebná dávka môže nepriaznivo ovplyvniť činnosť vyžadujúcu pozornosť, koordináciu a rýchle rozhodovanie. „Podľa dostupných lekárskych správ a zdravotnej dokumentácie František Gaulieder takýto liek nikdy predpísaný nemal, ani si ho v lekárni nevybral,“ zdôraznil Foltán. Pri vyšetrovaní bude podľa neho rozhodujúce zistiť, kde bol František Gaulieder od popoludňajších hodín 24. marca až do druhej hodiny ráno 25. marca, keď ho pri Trnovci nad Váhom zrazil vlak. Právny zástupca rodiny pripomenul, že Trnovec ešte v piatok 24. marca bez úspechu prehľadali policajti aj príbuzní Gauliedera.

František Gaulieder bol od roku 1994 poslancom parlamentu za HZDS. V roku 1996 ho ako prvého poslanca protizákonne zbavili mandátu. Dôvodom mal byť list, ktorý poslal vtedajšiemu šéfovi parlamentu Ivanovi Gašparovičovi, v ktorom sa vraj vzdal mandátu. Štát mu po sťažnosti na Európskom súde pre ľudské práva vyplatil odškodné 30-tisíc eur. Neskôr sa angažoval ako občiansky aktivista v Galante, v tomto volebnom období bol mestským poslancom. Často sa dostával do ostrých sporov s terajším primátorom Galanty Petrom Paškom.

Viac o téme: František GauliederTramadol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu