Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Maďarskí extrémisti na Slovensku: Kaliňák zasiahol proti Jobbiku, na rade je exekútor

Robert Kaliňák a István Szávay Zobraziť galériu (4)
Robert Kaliňák a István Szávay (Zdroj: foto: archiv)

BRATISLAVA - Vo voľbách do maďarského parlamentu získala pred tromi rokmi extrémistická strana Jobbik viac ako milión hlasov. Odvtedy si hnutie založilo pobočku aj na Slovensku v Dunajskej Strede. Naše ministerstvo vnútra už vyše dva roky s maďarskou radikálnopravicovou stranou bojuje. Najnovšie Jobbiku udelilo pokutu.

Extrémistická strana Jobbik si na Slovensku zriadila kanceláriu v Dunajskej Strede. Kanceláriu tam má samotný podpredseda a poslanec István Szávay. Podľa našich zákonov je ale zriadenie pobočky zahraničnej strany na Slovensku zakázané. Ministerstvo vnútra preto rázne konalo a maďarskej strane vyrúbilo pokutu 600 eur. "Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky uložilo politickej strane Jobbik Magyarországért Mozgalom pokutu vo výške 600 eur za porušenie zákona o politických stranách a politických hnutiach v znení neskorších predpisov," uviedla Michaela Paulenová v Tlačového odboru Ministerstva vnútra SR.

Kancelária Jobbiku v Dunajskej Strede
Zobraziť galériu (4)
Kancelária Jobbiku v Dunajskej Strede  (Zdroj: Foto: TASR)

Zahraničné strany si na Slovensku kancelárie zriaďovať nesmú

Naša legislatíva nepovoľuje zriaďovať zahraničným politickým stranám pobočky na našom území. "Politickým stranám a poslancom za politické strany, ktoré nie sú zriadené podľa slovenského platného zákona, sa zakazuje zriaďovať na území Slovenskej republiky ich kancelárie," vysvetlila Paulenová.


Prečítajte si aj:

Predseda Jobbiku odmieta zrušiť poslaneckú kanceláriu: Pellegrini ide preto meniť zákon


Maďarská extrémistická strana Hnutie za lepšie Maďarsko získala vo voľbách u našich južných susedov v roku 2014 viac ako milión hlasov. Kancelária Jobbiku funguje v Dunajskej Strede od konca roka 2015.  Založil ju šéf výboru pre národnú politiku a zástupca hnutia Jobbik István Szávay. Vtedy dôvodil tým, že hnutie volili aj zahraniční Maďari. 

Maďarskí extrémisti na Slovensku:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Jobbik pokutu nezaplatil

Hnutie sa nemá k činu a doteraz pokutu neuhradilo. "Politická strana pokutu nezaplatila, a preto bola postúpená na vymáhanie," uzavrelo ministerstvo vnútra.  

Hnutie za lepšie Maďarsko Jobbik Magyarországért Mozgalom je radikálnopravicová politická strana v Maďarsku. V roku 2009 podľa prieskumov aj volieb do Európskeho parlamentu bola tretia najsilnejšia politická strana v Maďarsku, majúca len o niečo menej priaznivcov ako vládnuca MSZP. Jobbik je extrémistická strana, vystupuje proti Rómom, utečencom a západným krajinám. Netají sa tým, že che upraviť hranice Maďarska. 

 

 

Viac o téme: Pokuta JobbikMinisterstvo vnútra SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu