Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Meteorológovia prezradili, kedy skončí neznesiteľné teplo: Varujú pred ďalšími útokmi počasia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (9)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Slovensko zasiahla vlna tropických teplôt. Meteorológovia predpovedajú, že nápor horúčav a búrkové extrémy budú ešte pár dní pokračovať, kým sa rozpálená zem trocha schladí. Potom sa obloha zatiahne a cez územie Slovenska prejde studený front.

Niekoľko okresov na východe a juhozápade Slovenska dnes môžu potrápiť prívalové povodne. Varuje pred nimi Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Výstrahu prvého stupňa vydal pre okresy Dunajská Streda, Komárno, Nové Zámky, Svidník, Stropkov, Medzilaborce, Humenné, Sninu a Vranov nad Topľou.

Rady, s ktorými sa v lete vyhnete chybám: Ako spoznať nebezpečnú vodu už na prvý pohľad

„Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín hlavne na malých tokoch s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity. Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov,“ uvádza SHMÚ.

Meteorológovia prezradili, kedy skončí
Zobraziť galériu (9)

Podľa webu ústavu už neplatia výstrahy pred vysokými teplotami a zväčša už ani pred búrkami s prípadnými krúpami. Posledná takáto výstraha je ešte platná pre časť východného Slovenska, skončiť by však mala o 21.00 h. Nateraz nie sú vydané výstrahy ani na pondelok.

Pondelok

Noc bude oblačná až zamračená, na viacerých miestach s dažďom, prehánkami a ojedinele aj búrkami. Na západe sa bude postupne oblačnosť zmenšovať, informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Najnižšia nočná teplota klesne na 19 až 14 stupňov Celzia. Viať bude slabý, na juhozápade spočiatku západný až severozápadný vietor s rýchlosťou 3 až 7 m/s (10 až 25 km/h), ktorý v nárazoch prechodne zosilnie na okolo 14 m/s (50 km/h). 

Deň prinesie prevažne polooblačné, na severe a východe spočiatku oblačné až zamračené počasie. Niekde sa môžu vyskytnúť aj prehánky alebo búrky, najmä na severe a východe.

Najvyššia denná teplota vystúpi na 26 až 31, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši na okolo 24 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1 500 metrov dosiahne okolo 16 stupňov Celzia. Viať by mal západný až severozápadný vietor od 2 do 7 m/s (5 až 25 km/h), na východe však zaveje väčšinou len slabý premenlivý vietor.

Meteorológovia prezradili, kedy skončí
Zobraziť galériu (9)

Utorok

V utorok rátajte s malou, miestami zväčšenou oblačnosťou. Lokálne sa môže vyskytnúť aj búrky alebo prehánky. Najnižšia nočná teplota sa bude pohybovať v rozmedzí 18 až 13 stupňov, v dolinách a kotlinách miestami dosiahne len okolo 11 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 29 až 33, na Orave, v Liptove a na Spiši na okolo 27 stupňov Celzia. Veternosť by mala byť slabá, na západe bude viať prevažne južný vietor do 25 km/h.

Meteorológovia prezradili, kedy skončí
Zobraziť galériu (9)

Výstraha prvého stupňa pred búrkami platí pre západné Slovensko.
Zobraziť galériu (9)
Výstraha prvého stupňa pred búrkami platí pre západné Slovensko.

Streda

V stredu u nás zosilnie prílev veľmi teplého, pôvodom tropického vzduchu. Stred týždňa bude mať polooblačný až oblačný charakter, miestami s prehánkami alebo búrkami. Deň bude veterný a mimoriadne teplý. Najnižšia nočná teplota poklesne na 17 až 12, v južnej polovici západného Slovenska na 22 až 18 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota dosiahne 30 až 35, na severe miestami o niečo menej, okolo 28 stupňov Celzia. Vietor bude slabý, postupne prevažne južný s rýchlosťou od 4 až 9 m/s (15 až 30 km/h). V nárazoch však bude prudší a zosilnie na okolo 15 m/s (55 km/h).

Meteorológovia prezradili, kedy skončí
Zobraziť galériu (9)

Štvrtok

Vo štvrtok k nám dorazí studený front, pod vplyvom ktorého u nás prevládne polooblačné až oblačné počasie s prehánkami alebo búrkami. Meteorológovia upozorňujú, že bude súčasne aj veterno. Najnižšia nočná teplota klesne na 19 až 14, na juhu miestami na okolo 21 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 28 až 33, na severe miestami na okolo 26 stupňov Celzia.

Meteorológovia prezradili, kedy skončí
Zobraziť galériu (9)

Piatok

V závere pracovného týždňa k nám začne prúdiť chladnejší vzduch. Prognóza hovorí o polooblačnom až oblačnom počasí s prehánkami. Najnižšia nočná teplota klesne na 18 až 12 stupňov Celzia, najvyššia denná teplota vystúpi na 24 až 29, na severe však môže byť len okolo 22 stupňov Celzia.

Pozor na silné búrky!

Meteorológovia za posledné dni viackrát upozorňovali na silné búrky, ktoré sa počas horúcich dní prehnali Slovenskom. Mimoriadne veterná búrka s krupobitím v piatok zasiahla aj obec Miňovce v okrese Stropkov, kde víchrica strhla niekoľko striech z rodinných domov a napáchala veľa škôd. Zle dopadli aj Sobrance a Humenné, kde búrka ničila cesty a vytápala rodinné domy. Pri búrkach preto buďte opatrní.

Viac o téme: Predpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu